Eveniment

Afaceri in crestere pentru trimestrul al treilea

29.07.2005, 19:45 14

Economia va creste si in trimestrul trei, in conditiile in care managerii firmelor din industrie, constructii, comert si servicii prognozeaza o intensificare a activitatii lor pana la sfarsitul lunii septembrie. Cresterea productiei va fi insotita insa si de majorari de preturi in toate domeniile de activitate.

Aceste rezultate au fost obtinute pe baza sondajelor de opinie in randul managerilor, cu privire la tendinta de evolutie a activitatii economice in perioada iulie - septembrie, efectuate de Institutul National de Statistica asupra unor esantioane reprezentative in domeniile mentionate.

Directorii firmelor din industria prelucratoare estimeaza ca se va mentine tendinta de crestere a activitatii lor inregistrata in trimestrul anterior, concomitent cu marirea volumului de contracte si comenzi. Estimarile pentru export indica totusi scaderi de ritm, dar managerii se asteapta la cresterea competitivitatii produselor romanesti, in special pe piata UE. In ceea ce priveste numarul salariatilor, acesta va continua sa se reduca, mai ales in cadrul intreprinderilor mari. In constructii sunt estimate atat cresteri ale volumului de activitate, cat si ale efectivului de personal. Managerii firmelor de profil avertizeaza insa ca preturile lucrarilor de constructii vor continua sa creasca.

Comerciantii se asteapta si ei la cresterea vanzarilor si anticipeaza o stabilitate a efectivului de personal. Acestia anunta si cresteri de preturi.

In servicii, managerii estimeaza o imbunatatire a situatiei economice, dublata de o stabilitate a numarului de salariati. Preturile vor continua sa creasca si in urmatoarea perioada, cu o tendinta mai accentuata in turism si inchirierea masinilor si echipamentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO