Eveniment

Alprom: 4 mil. dolari pe o afacere de 60 mil. dolari

20.12.2002, 00:00 19

Consortiul format din firmele Marco Acquisitions, Marco International si Conef Bucuresti a preluat, ieri, pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom Slatina, tranzactia totala fiind de aproape 14 milioane de dolari.
Marco a platit cu putin peste patru milioane de dolari pentru pachetul de 69,9% detinut la societatea din Slatina de Autoritatea pentru Privatizare si s-a angajat sa investeasca circa 10 milioane de dolari in modernizarea societatii si atingerea standardelor de mediu europene.
Consortiul este deja actionar majoritar la Alro Slatina, societate care furnizeaza materia prima (aluminiu primar) pentru Alprom. "Marco a facut o afacere buna cu Alro si Alprom, pentru ca a cumparat intr-o perioada de declin a industriei mondiale a aluminiului. Exista totusi un risc, pentru ca in acest domeniu lucrurile pot reveni la normal intr-un an sau doi, dar si in trei-cinci ani", a spus ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu.
Situatia financiara a Alprom pe primele noua luni ale acestui an reflecta, de altfel, scaderea preturilor in industria mondiala a aluminiului: profit net de 19,5 miliarde lei, fata de 43,1 miliarde lei in cursul anului trecut si venituri in primele trei trimestre din 2002 de 1.152 miliarde lei, in comparatie cu 1.857 miliarde lei in 2001.
Dupa achizitinarea pachetului majoritar, Marco detine circa 88% din actiunile Alprom. Acestea, cu o valoare nominala de 25.000 de lei, sunt cotate pe piata Rasdaq, ultima tranzactie efectuandu-se la pretul de 35.500 de lei/titlu. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera depaseste 7,3 mil. $.
Intentia grupului Marco de a integra afacerile cu aluminiu din Romania nu poate deveni inca realitate, din cauza dificultatilor legate de achizitionarea furnizorului de alumina pentru Alro, BBG Alum Tulcea (aflata in proprietatea grupului Balli).
"Contractul de privatizare de la Alro prevede obligatia ca Marco sa preia unul dintre furnizorii de alumina din Romania, dar pentru asta e nevoie ca sa-i gasesti pe proprietari si mai trebuie ca acestia sa si poata vinde", a explicat Musetescu situatia societatii de la Tulcea.
El spune ca APAPS nu poate rezolutiona contractul de privatizare incheiat de fostul FPS pentru ca Balli si-a onorat obligatiile contractuale. "N-avem ce sa facem, pe contract si-au respectat clauzele, dar e ca in bancul acela, cu operatia reusita, dar pacientul e mort. Au platit, dar au omorat societatea", a precizat ministrul Privatizarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO