Eveniment

Ambasadorul SUA: Piaţa de capital poate juca un rol crucial în atragerea de investiţii din România şi din străinătate

Autor: Andrei Chirileasa

31.03.2011, 13:18 30

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a vorbit în deschidereaşedinţei de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) despre importanţaprivatizării companiilor de stat prin Bursă, în special a celor dinsectorul energetic.

"De ce este piaţa de capital importantă? Nu poate existacreştere economică în lipsa unor rezerve energetice sigure şi ainfrastructurii necesare, iar sectorul energetic din România vanecesita noi investiţii semnificative pentru a putea deveni motorulşi nu o piedică în calea redresării economice a României. Piaţa decapital poate juca un rol crucial în atragerea de investiţii dinRomânia şi din străinătate", a declarat Gitenstein.

El a oferit exemplul Poloniei, care nu a oferit tratamentpreferenţial aliaţilor politici, permiţându-le să cumpere activelestatului sub preţul pieţei, ci le-a privatizat prin intermediulpieţei de capital.

"Sub supravegherea unor manageri financiari respectaţi, acesteactive au fost oferite pe o piaţă transparentă şi deschisă celuicare a dat cel mai bun preţ. În cele din urmă, acţiunile multoradintre aceste companii de stat vor fi deţinute de către cetăţeniipolonezi de rând. Aşa ar trebui să se întâmple aici, în România.Românii obişnuiţi ar trebui să deţină aceste companii", a precizatambasadorul SUA.

"În Polonia, există peste 1.500.000 de investitori individuali,cetăţeni polonezi de rând care se trezesc în fiecare dimineaţă,conduc până la locul de muncă şi câştigă un salariu. În România,există probabil mai puţin de 10.000 de mici investitori. Acestlucru trebuie să se schimbe", a mai explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO