Eveniment

AmCham cere modificarea Legii drepturilor de autor

11.09.2003, 00:00 15



Camera de Comert Americana in Romania - AmCham a solicitat, in cadrul unei intalniri cu Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, identificarea unei solutii de imbunatatire a aplicarii prevederilor Legii drepturilor de autor in Romania.



Reprezentantii AmCham au propus ministrului Dan Nica lansarea unei dezbateri publice in care toate partile interesate sa-si expuna punctul de vedere, apreciind ca situatia actuala necesita masuri urgente de solutionare.



Potrivit ministerului, AmCham si-a exprimat "insatisfactia" legata de faptul ca, mai nou, organismele de gestiune colectiva doresc sa colecteze remuneratiile datorate autorilor de opere de la importatori sau producatori de suporturi sau instrumente capabile de a reproduce lucrari supuse dreptului de autor (spre exemplu, scannere, imprimante) "intr-o maniera contrara sau disproportionata fata de practica internationala in domeniu".



De asemenea, oficialii asociatiei au aratat ca actuala lege, care prevede ca operatorii de cablu trebuie sa plateasca o taxa pentru drepturile de autor de maxim 13% din veniturile lor totale, "nu este doar foarte ridicata pentru contextul economic existent actual, dar este si cea mai mare din Europa si din lume".



Reprezentantii AmCham au subliniat ca aceasta stare de lucruri este in contradictie cu politica Guvernului Romaniei de dezvoltare si de promovare a investitiilor straine si a penetrarii echipamentelor de ultima generatie pe piata romaneasca.



In plus, AmCham si-a exprimat indoiala ca fondurile colectate de catre societatile de gestiune colectiva sunt intr-adevar redistribuite artistilor romani, cerand introducerea unor mecanisme transparente de colectare si administrare a acestora, astfel incat sumele respective sa ajunga in mod efectiv la destinatari (artisti, scriitori, scenaristi, regizori).



Atat membrii AmCham, cat si ministrul comunicatiilor au apreciat ca este important ca legea romaneasca sa se alinieze directivelor europene si celor mai bune practici internationale din domeniu.



Dan Nica a confirmat faptul ca dezvoltarea infrastructurii de comunicatii prin cablu reprezinta o prioritate pentru industria de profil din Romania, deoarece aceasta va permite lansarea de noi servicii, cum ar fi Internetul si telefonia, precum si cresterea penetrarii audiovizualului in zonele rurale.



Totodata, relaxarea taxarii in zona drepturilor de autor va determina o crestere a interesului investitorilor straini.



Delegatia AmCham a prezentat si alte probleme cu care se confrunta companiile membre pe piata romaneasca, cum ar fi necesitatea relaxarii regimului de taxare, a stabilirii unor reguli avantajoase pentru utilizarea infrastructurii de comunicatii in zonele rurale si care sa permita penetrarea televiziunii prin cablu.



Printre reprezentantii AmCham din domeniul IT&C si audiovizualului se numara companiile Astral Telecom, HBO Romania, KPNQwest Romania, Mobifon, Motorola Communications, New Films International Romania, Oracle Romania, Orlando Telecom, Romsym Data, Telemobil, Universal Card Systems si UPC Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO