Eveniment

Analistii vad o inflatie mai temperata in aprilie. Preturile vor creste cu pana la 0,6%

12.05.2008, 17:47 19

Rata inflatiei din aprilie va fi mai temperata comparativ cu luna anterioara, considera analistii economici, care estimeaza cresteri de preturi de 0,3-0,6%, fata de 0,67% in martie, principalii factori de influenta negativa asupra indicatorului fiind alimentele si combustibilii.
Astfel, estimarile analistilor indica, pentru aprilie, comparativ cu martie, o crestere a preturilor de consum cuprinsa intre 0,3% si 0,6%, dupa ce in luna anterioara inflatia s-a plasat la 0,67%. Cresterea preturilor de consum din martie a fost inferioara celei din februarie, de 0,7%. In aceste conditii, inflatia anuala ar urma sa se situeze la 8,4-8,7%.
Potrivit economistilor sefi ai BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, si lui Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economist la ING Bank, alimentele si combustibilii vor reprezenta factori negativi de influenta, in timp ce aprecierea leului din luna aprilie va contribui in mod pozitiv la rata inflatiei.
"Ca urmare a unui puseu sezonier de cerere este posibil sa observam o crestere a preturilor alimentelor. Oricum, ritmul va fi diminuat de doi factori - reducerea sau chiar renuntarea la consumul produselor specifice perioadei si apelarea la produsele substitut, mai ieftine. Componenta produse nealimentare este de asteptat sa aiba un aport negativ (in sensul sustinerii cresterii Indicelui Preturilor de Consum) pe fondul cresterii pretului carburantilor", a declarat economistul-sef al BRD.
Florian Libocor este de parere ca pe partea de servicii vom asista, cel mai probabil, la o majorare mai lenta a preturilor, ca urmare a impactului usor pozitiv din aprecierea cursului de schimb.
"Leul s-a apreciat puternic in aprilie fata de martie, cu circa 2%, si asta se va vedea pe partea de servicii unde, poate, vom avea chiar deflatie. Influenta negativa a alimentelor si serviciilor ar putea fi chiar compensata de evolutia cursului", a apreciat economistul ING.
In ceea ce priveste evolutia ratei anuale a inflatiei, in perioada urmatoare, aceasta va depinde de modificarile preturilor administrate, insa la acest moment nu exista un calendar pentru aceste schimbari, a adaugat reprezentantul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. "Credem ca ratele lunare ale inflatiei vor capata o importanta sporita in urmatoarele luni in evaluarea amplorii presiunilor inflationiste. Credem ca aceste rate ar trebui sa fie relativ scazute, ceea ce inseamna ca presiunile inflationiste ar trebui sa se reduca incepand din trimestru doi al anului, desi ratele anuale ale inflatiei vor ramane la un nivel inalt pana in iulie", a spus Dumitru.
Prognozele analistilor, pentru sfarsitul anului, se plaseaza intre 6% si 7%.
Economistul BCR noteaza ca, prin ultima majorare a dobanzii de referinta, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, BNR a tras un semnal pentru piata, aratand ca este decisa sa ia toate masurile din punct de vedere monetar. "Credem ca undeva din august, inflatia va intra pe o panta descendenta. Viteza de decelerare a inflatiei depinde de productia agricola", a spus Anghel.
Institutul National de Statistica va publica, astazi, datele privind inflatia din luna aprilie.
La finele primului trimestru, inflatia s-a situat la 2,25%. BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO