Eveniment

Anghel, BCR: Era normal să nu mai luăm bani de la FMI

Anghel, BCR: Era normal să nu mai luăm bani de la FMI

Autor: Claudia Medrega

06.02.2011, 18:48 24

Renunţarea la atragerea ultimei tranşe de la FMI, de circa unmiliard de euro, era un lucru normal având în vedere nivelul mareal rezervelor internaţionale ale BNR, a declarat Lucian Anghel,economistul - şef la BCR.

"Rezervele internaţionale sunt oricum la un nivel consistent, casă nu zic uşor excedentar. Practic nu mai avem nevoie de rezervesuplimentare pentru BNR. Avem nevoie de instrumente care să nepermită să finanţăm ieftin deficitul bugetar şi datoria publicăcare ajunge la scadenţă", a spus Anghel.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au urcat în ianuarie la32,7 miliarde de euro, fiind în creştere cu 257 milioane euro faţăde sfârşitul anului trecut datorită banilor reprezentând tranşa aşaptea din acordul stand-by încheiat cu FMI.

Prin această decizie autorităţile transmit un mesaj şiinvestitorilor străini având în vedere intenţia anunţată de a ieşipe pieţele internaţionale pentru a se împrumuta.

Prin acordul parafat în 2009 România a împrumutat circa 13 mld.euro de la FMI şi 5 mld. euro de la CE.

În timp ce costul banilor de la FMI şi CE este de circa 3%-3,5%,în cazul ieşirii pe pieţele externe dobânda ar fi de 5-6% pe an,iar pentru resursele împrumutate în lei Finanţele plătesc circa 7%pe an.

Statul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 4,4%din PIB, reprezentând aproximativ 24 mld. lei (circa 6 mld. euro)şi va refinanţa titluri scadente în valoare de 34,4 mld. lei.Totodată, în vara acestui an ajunge la scadenţă împrumutul de 1,2mld. euro contractat în vara anului 2009 de la băncile locale,precum şi un împrumut de 1,2 mld. euro lansat la finele lunii iulie2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO