Eveniment

Antreprenorii din constructii: Circa 30% dintre santierele incepute anul acesta sunt suspendate

Antreprenorii din constructii: Circa 30% dintre santierele incepute anul acesta sunt suspendate

Peste 50.000 de muncitori ar putea fi disponibilizati in urma restrangerii activitatii din constructii

16.12.2008, 18:34 92

"Tot mai multi constructori anunta disponibilizari temporare de angajati din cauza suspendarii activitatii din constructii. Este o reactie in lant la inasprirea conditiilor de creditare, care a blocat vanzarea de apartamente, iar dezvoltatorii au ramas fara finantare si opresc lucrarile de constructie. Estimarea noastra este ca circa 30% din santierele din Capitala sunt in acest moment inchise", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

In ultima perioada tot mai multi dezvoltatori au anuntat ca au oprit lucrarile la santierele incepute anul acesta din lipsa de finantare, iar unii dintre ei au returnat deja banii cumparatorilor. Astfel, proiecte precum Sunset Residence din Bucuresti (dezvoltat de compania ungara Ablon), proiectul Central din Constanta (investitie a companiei norvegiene RomReal), Quadra 2 din Capitala (dezvoltat de Conarg Real Estate), Atrium (investitie realizata de Copper Beech) sau Sigma Residence din Bucuresti (dezvoltat de omul de afaceri George Padure) sunt oprite.
"Activitatea companiilor de constructii a fost afectata puternic in ultimele luni, dezvoltatorii avand intarzieri de plata. In unele cazuri constructorii au pierderi de 30% din fluxurile de productie", explica Plosceanu.
Analistii estimeaza ca vom putea asista la o redresare a lucrarilor de constructii din sectorul rezidential in al doilea semestru al anului viitor, cand este asteptata o relaxare a conditiilor de creditare.
Numarul de proiecte noi incepute de investitorii imobiliari, mai ales in sectorul rezidential, a scazut intr-un ritm spectaculos incepand din septembrie, din cauza crizei, iar previziunile pentru anul urmator nu sunt deloc optimiste.
"Toti jucatorii din constructii se vor lupta anul viitor cu toate armele pentru a supravietui. Diferenta dintre momentul in care toata lumea are de lucru si cel in care piata e blocata este foarte mare si am intalnit aceasta situatie in Franta in anii 1990-1995. Din pacate, Romania nu stiu cat e de pregatita pentru aceasta criza si multe societati vor fi zguduite brutal", spune Victor Dragos Stefanescu, directorul general al Bouygues Romania, citat de revista Business Construct, care va aparea maine impreuna cu Ziarul Financiar.
Compania a fost afectata direct de criza de pe piata imobiliara inca din luna septembrie, cand a fost anuntata ca trebuie sa opreasca lucrarile la unul dintre santierele incepute in luna februarie, care apartinea dezvoltatorului imobiliar Copper Beech, cu o valoare de 30 de milioane de euro.
Bouygues va reduce drastic cheltuielile anul viitor, avand in vedere perspectivele pesimiste legate de evolutia pietei constructiilor in urmatorii ani.
"Strategia noastra este "sa strangem cureaua", reducem toate cheltuielile pana la minimul necesar. Ne-am ajustat bugetul inainte sa ajungem in criza. Vom functiona adaptati la piata din 2009, an care se anunta foarte greu", explica Stefanescu.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO