Eveniment

Anul incepe prost pentru industrie: scadere de 12% in ianuarie

Anul incepe prost pentru industrie: scadere de 12% in ianuarie
17.03.2009, 00:00 19

Industria prelucratoare, care include industria alimentara, a textilelor, a mobilei, a produselor chimice, a metalurgiei si productiei de echipamente si masini, a scazut in ianuarie cu 18,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica.

Declinul in industria prelucratoare a inceput in octombrie 2008, cand a fost prima scadere anualizata, de 4,6%, urmand ca in decembrie sa se inregistreze minime istorice.
"Intr-adevar, industria prelucratoare este cea mai afectata, in special industria textilelor. Scaderile se vor accentua si in urmatoarele luni si vom vedea la sfarsitul trimestrului I o scadere in industria textilelor de 25-30%, mai ales ca martie era in mod traditional o luna mai proasta. Zi de zi ma suna companiile sa ma intrebe daca exista solicitari de pe alte piete", a declarat pentru ZF Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS) si directorul general al Pasmatex Timsoara.
Nici pentru trimestrul II, perspectivele din industria textila nu sunt bune: "nu se gasesc noi piete de desfacere, nu se reia creditarea".
Sectorul auto in schimb s-ar putea revigora ca urmare a sustinerii la nivel mondial. "Am putea asista la o revenire a constructiilor de masini, exista sustinere mondiala, europeana, iar Romania beneficiaza de ajutorul Germaniei (programul "Rabla" initiat de germani - n. red.)", spune Grapini. Constructorul auto Renault, a anuntat la inceputul acestei luni ca a majorat productia de masini de la Pitesti si din Flins, Franta, pentru a putea acoperi cererea din Germania, care a crescut spectaculos sustinuta de programul local "Rabla". Marile combinate in schimb si-au redus drastic productia, ruland in prezent doar un sfert din nivelul pro-gramat, potrivit unor surse din piata. ArcelorMittal, compania cu cea mai mare cifra de afaceri din Romania, si combinatul Mechel Targoviste au anuntat recent ca vor trimite angajatii in somaj tehnic.
Sectorul energiei electrice si termice a inregistrat de asemenea o scadere in ianuarie de 4,9% fata de ianuarie 2008, insa evolutia a fost mai moderata fata de scaderea din industria prelucratoare.
"Ne asteptam la aceasta scadere, din moment ce consumul final total a scazut cu 6% in ianuarie. Mai ales ca prima saptamana din luna a fost vacanta", spune Mihai Pasculescu, prim-vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903).
Industria extractiva, cea de-a treia componenta a industriei, pe langa cea prelucratoare si cea a energiei electrice si termice, a fost singura ramura care a inregistrat o crestere modesta, de 4,4% fata de ianuarie 2008.
"Posibil sa fi crescut ca urmare a crizei gazelor din luna ianuarie, cand a fost fortat consumul intern de gaze", spune Pasculescu.
Guvernul publica la inceputul acestui an proiectul de buget in care se mentiona un scenariu extrem de optimist pentru Romania: "Productia industriala se va reduce in primul semestru cu circa 5%, iar pe intregul an cu 1%", se arata in documentul oficial publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels