Eveniment

AOAR cere demisia comisarului european pentru energie care a susţinut că România este aproape neguvernabilă

AOAR cere demisia comisarului european pentru energie...

Autor: Iulian Anghel, Cristina Cuncea

30.05.2013, 11:35 587

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso va fi obligat să dea explicaţii pentru declaraţiile unuia dintre comisarii săi, titularul potrofoliului energiei germanul Günther Oettinger, care a susţinut că Bulgaria, România şi Italia sunt ţări aproape neguvernabile.

Miercuri seară, Ministerul român al Afacerilor Externe s-a declarat surprins de această declaraţie, dar astăzi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) este mult mai tranşantă şi, într-un comunicat, cere demisia lui Ottinger, politician german creştin-democrat.

Întrebat ieri ce crede despre aceste declaraţii, şeful Comisiei Europene a evitat răspunsul, susţinând că nu stă în obişnuinţa sa să comenteze afirmaţiile altora, dar, la insisenţele jurnaliştilor a susţinut: “Credem că orice ţară din UE este guvernabilă, dacă urmează recomandările Comisiei Europene”. Şeful Comisiei nu s-a dezis însă de declaraţiile comisarului german.

Înainte de declaraţia lui Barroso, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Pia Ahrenkilde Hansen a susţinut că Ottinger a vorbit în nume propriu: “Nu am discutat dacă a spus cuvânt cu cuvânt ce a spus, dar domnia sa vorbeşte în calitate de politician, ca orice politician. A vorbit în calitate de politician care are dreptul să aibă opinii personale”.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună dacă Comisia împărtăşeşte astfel de opinii, adăugând că Ottinger va avea personal posibilitatea să-şi precizeze punctul de vedere.

Publicaţia germană Bild a relatat că Günther Oettinger a susţinut că este îngrijorat de faptul că ţări precum Bulgaria, România sau Italia sunt aproape neguvernabile: "Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia".

Aceste declaraţii au fost făcute, potrivit Bild, într-un discurs susţinut cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg.

La Bucureşti, ministrul de externe, Titus Corlăţean, s-a declarat surprins, dar nu a comentat foarte mult: “Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii”.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut astăzi demisia imediată a comisarului Oettinger.

"Respingem ca inadmisibilă declaraţia domnului comisar Günther Oettinger, declaraţie care aduce grave prejudicii unui stat membru al Uniunii Europene (UE), fără nicio justificare şi în afara oricăror proceduri şi cutume ale UE. Cerem Guvernului să solicite demisia imediată a comisarului pentru comportament contrar spiritului şi realităţilor pe care se fundamentează UE. România este o ţară democratică, stabilă politic, care parcurge un drum cu dificultăţi majore generate de o destructurare haotică a economiei".

"Aceste declaraţiile aduc României grave prejudicii, care nu pot rămâne nesancţionate. Cerem Guvernului României să solicite o poziţie oficială a Comisiei Europene, semnalând gravele prejudicii de imagine şi, de asemenea, economice pe care le generează emiterea unor astfel de opinii incorecte şi nefondate”

Guvernul Germaniei a reacţionat în urma criticilor vehemente venite de la Roma unde presa cere demisia comisarului german sau cel puţin scuze.

"Nu veţi auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurări, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

El nu a pomenit însă niciun cuvânt despre România sau Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO