Eveniment

Apa Nova recunoaste ca nu are servicii eficiente

19.12.2002, 00:00 43

La doi ani de la inceperea activitatii in Bucuresti, compania Apa Nova (care are ca actionar majoritar firma franceza Vivendi - nr), nu a reusit inca sa ofere servicii de calitate clientilor, poate si din cauza deselor miscari sociale, a declarat ieri directorul general al companiei, Andreas Baude, la prezentarea bilantului activitatii din 2002.
"La doi ani de activitate, nu putem spune ca avem servicii de calitate. Trebuie sa construim o societate performanta, dupa criteriile noastre, pentru a obtine eficienta in furnizarea serviciilor. Iar aici este vorba despre calificarea personalului", a precizat Baude.
Potrivit sursei citate, in activitatea companiei din ultimii doi ani, au primat tensiunile sociale, alimentate si de sindicate, care aproape trimestrial au declansat conflicte de munca, principala nemultumire a salariatilor fiind conditiile de munca. "La ora actuala serviciul fata de clienti nu este bine realizat. De aceea, facem eforturi sustinute pentru achizitii de utilaje si echipamente, astfel incat muncitorii nostri sa-i faca treaba cu profesionalism", a precizat Baude.
Directorul companiei a anuntat, la prezentarea bilantului, ca administratia a ajuns la un punct de vedere comun cu reprezentantii salariatilor, astfel incat anul viitor managementul concesionarului serviciului de apa sa aiba rezultate.
"Chiar daca, in aceasta perioada, activitatea noastra s-a concentrat mai mult pe pregatirea, formarea profesionala si stabilirea unor masuri de protectie sociala pentru salariati, toate aceste lucruri vor avea rezultate in viitor, cand vom lucra cu oameni competenti", a mai spus directorul general al Apa Nova, care a adaugat ca muncitorii nu mai au motive de nemultumire.
La preluarea in concesiune a serviciului de apa, fosta Regie Generala de Apa Bucuresti avea peste 5.000 de angajati, din care au mai ramas, la ora actuala, aproape 3.500. Administratia companiei sustine ca, pentru a obtine servicii de calitate, in urmatorii ani, numarul salariatilor ar trebui sa se limiteze la aproximativ 2.500 de angajati.
"Vom discuta cu sindicatele programul si criteriile de restructurare. Daca ar fi sa tinem cont de cei care lipsesc nemotivat, cei care se imbolnavesc des sau cei care nu isi fac treaba cu profesionalism, vorbim aici de o restructurare totala a companiei", a subliniat directorul Baude.
Angajatii companiei se bucura in prezent - potrivit planului social semnat de administratie cu sindicatele - de sporuri in raport de greutatea conditiilor de munca, precum si prime de sarbatori. De asemenea, muncitorii de la Apa Nova primesc tichete de masa pentru care compania aloca anual peste un milion de euro. Salariul mediu al unui angajat al companiei este de aproape sapte milioane de lei, potrivit liderilor sindicali. De Craciun, angajatii Apa Nova vor beneficia de prime egale cu  51% din salariul mediu, respectiv peste 3,5 milioane de lei.
Regia Generala de Apa Bucuresti a fost preluata in concesiune, in noiembrie 2000, de compania Vivendi, devenind societatea Apa Nova, la care partea franceza detine 83,6% din capital, iar municipalitatea 16,3%.
De la intrarea in vigoare a contractului de concesiune (17 noiembrie 2000), Apa Nova a investit peste 30 de milioane de euro in reabilitarea sistemul de alimentare cu apa si canalizare, in inlocuirea de contoare si in achizitia de masini si echipamente. Compania nu se bucura de o reputatie foarte buna in randul populatiei, cele mai multe nemultumiri fiind legate de modalitatea de facturare a consumului de apa. Potrivit conducerii Agentiei de Reglementare a Nivelelor de Servicii Apa Canal Bucuresti, institutie care monitorizeaza derularea contractului de concesiune al Apa Nova, compania factureaza "cel putin ciudat" consumul de apa potabila, politica de calcul folosita facand deservicii populatiei. Potrivit Agentiei, din cele 550 milioane de metri cubi de apa pe care ii produce compania, la consumatori ajung aproape 228 de milioane de metri cubi, ceea ce inseamna o pierdere de aproape 56%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO