Eveniment

APAPS sustine ca Cross Lander respecta obligatiile la ARO

29.03.2004, 00:00 21



Noul proprietar al societatii Aro Campulung, compania americana Cross Lander, a respectat toate obligatiile asumate prin contractul de privatizare,iar de la preluare Aro nu a mai inregistrat nici un fel de datorii, a anuntat Autoritatea pentru Privatizare. Prin aceasta declaratie, APAPS raspunde acuzatiilor formulate de senatorul liberal Radu F. Alexandru potrivit caruia de-a lungul timpului au aparut numeroase semnale de alarma cu privire la bonitatea investitorului, iar Cross Lander si presedintele companiei John Perez si se dovedesc incapabili sa-si onoreze obligatiile din contract.



"In prezent, productia in societate se desfasoara in conditii normale, pe linia de montaj aflandu-se autoturisme aferente comenzilor pentru Slovacia, Cehia, Polonia, Rusia si Brazilia. Prototipul destinat pietei SUA se afla in faza finala de omologare, urmand ca acest proces sa se incheie pana la inceputul lunii mai. Totodata ARO se afla in tratative avansate pentru incheierea unui parteneriat in vederea realizarii de confectii metalice, care va genera cateva sute de locuri de munca in cadrul societatii", spune Autoritatea pentru Privatizare.



Compania Cross Lander USA, o societate mixta formata din grupul brazilian Samambaia si firma americana Lacaro Auto Distributors, a preluat pachetul majoritar de actiuni la Aro Campulung, reprezentand 68,7% din capital, in luna septembrie a anului trecut.



Contractul prevede ca investitorul sa plateasca 150.000 dolari pentru pentru pachetul de actiuni, sa investeasca 15,5 milioane dolari pentru dezvoltarea afacerilor, si sa preia datorii si credite de 11,4 milioane dolari.



Potrivit APAPS, Cross Lander a achitat deja 3,2 milioane dolari in contul datoriilor producatorului de autovehicule, salariile restante si drepturile financiare ale salariatilor disponibilizati.



Senatul a aprobat saptamana trecuta ordonanta de urgenta privind privatizarea societatii ARO Campulung, prin care se acorda unele inlesniri la plata obligatiilor bugetare restante, precum si stingerea prin conversie in actiuni a unor datorii catre furnizorii de utilitati.



Liberalul Radu F. Alexandru a apreciat, in cadrul dezbaterilor, ca un vot pozitiv la aceasta ordonanta ar insemna ca senatorii sa-si puna semnatura pe "actul de deces" al societatii.



APAPS considera ca informatiile vehiculate in ultima perioada despre situatia ARO Campulung si compania americana Cross Lander sunt eronate.



"Acestea nu reprezinta decat actiuni ale firmelor cu care Cross Lander se afla in concurenta in Statele Unite si ale fostilor parteneri ai lui John Perez, care incearca sa mute conflictul ce face obiectul instantelor de judecata din SUA in mass-media din Romania", spune Autoritatea.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO