Eveniment

APDR si BM, proiect de 75 mil. dolari pentru restructurarea fermelor

23.01.2007, 19:28 42

Ministerul Agriculturii si Banca Mondiala vor derula un program de restructurare a fermelor in Romania, cu un buget total de 75 de milioane de dolari, care va include si finantarea costurilor cadastrale in 12 judete, ca parte a unui proiect pilot.
Negocierile dintre cele doua institutii vor fi finalizate in luna februarie a acestui an, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Proiectul are doua componente, de administrare a terenurilor si de restructurare a serviciilor adresate fermierilor, urmand sa finanteze costurile cadastrale in 12 judete si sa sprijine programul de acordare a rentei viagere.
Ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, s-a intalnit saptamana trecuta cu reprezentanti ai biroului Bancii Mondiale in Romania, pentru a analiza stadiul proiectelor derulate de MAPDR cu Banca Mondiala.
Institutia ar putea suplimenta cu 7-10 milioane de dolari fondurile alocate unui proiect de dezvoltare forestiera derulat in Romania, banii urmand sa fie utilizati pentru dezvoltarea unui sistem geografic forestier.
Proiectul de dezvoltare forestiera isi propune refacerea si largirea retelei de drumuri forestiere, dezvoltarea asociatiei proprietarilor privati de padure, certificarea padurilor pentru sectorul privat si dezvoltarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva.
De asemenea, ministrul Dan Motreanu le-a propus reprezentantilor Bancii Mondiale finantarea sistemului electronic de bornare a terenurilor conectat la sistemul GIS (Geographic Information System).
Banca Mondiala ar putea, totodata, sa finanteze derularea unor studii socio-economice, campanii de informare, contractarea unor firme de consultanta care sa sprijine fermierii in accesarea fondurilor structurale destinate agriculturii.
In cadrul intalnirii dintre Motreanu si reprezentantii Bancii Mondiale s-au luat in discutie si celelalte trei proiecte implementate de MAPDR cu finantare de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, care au vizat modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura, in valoare de aproape 60 de milioane euro, dezvoltarea forestiera si reforma si reabilitarea sistemului de irigatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO