Eveniment

Aproape 30 de oferte pentru construirea caselor

19.05.2005, 19:57 14

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a primit 28 de oferte de proiecte tehnice pentru constructia de locuinte in zonele calamitate din Timis si Caras-Severin.

Selectia ofertelor de proiectare va avea loc astazi, incepand cu orele 10.00, la sediul ministerului. "Pentru asigurarea unei transparente totale, presa va avea acces la deschiderea ofertelor" precizeaza ministerul.

"Eu sprijin tehnologiile noi, schelet metalic, lemn si zidarie forjata. Vrem sa construim 1.100 de case in cinci luni, ceea ce este o provocare" a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului.

Potrivit acestuia, pana cel tarziu in 20 iunie vor incepe lucrarile de constructii si s-a propus finalizarea lucrarilor pana la sfarsitul lunii noiembrie.

"Asta inseamna o coordonare buna, dar, din pacate, inca in multe zone nu s-au retras apele. Din acest motiv, vom incepe in zona Gataia, iar in zona cea mai afectata, cum ar fi Poiani, vom incepe mai tarziu. Sper sa fie proiecte bune care pot fi accesate usor, construite in cateva saptamani, vom cere de la constructori sa ne spuna la cate case se angajeaza si in cat timp vor putea finaliza lucrarile" a precizat ministrul.

Pentru reconstructia infrastructurii din zonele afectate de inundatii, ministerul de resort are la dispozitie in propriul buget 490 de miliarde de lei (circa 13 milioane de euro), din care 390 de miliarde de lei (peste 10 milioane de euro) vor fi cheltuiti pentru reabilitarea cailor ferate, restul fiind destinati drumurilor si soselelor.

Pentru reconstructia caselor s-au alocat din bugetul national 20 de milioane de euro si 4,2 milioane de euro din resurse proprii ale ministerului. Totodata, exista negocieri cu Banca Mondiala si cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru accesarea unui fond in valoare de 60 de milioane de euro.

Autoritatile intentioneaza sa angajeze mai multe firme, astfel incat termenele de executie a lurarilor sa fie cat mai reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO