Eveniment

Autorizare mai simpla pentru firme

08.04.2003, 00:00 43

Procedurile de acordare a autorizatiilor, avizelor si aprobarilor necesare functionarii firmelor ar putea fi simplificate prin reducerea numarului acestora, a timpului de emitere si a cuantumului taxelor de acordare, informeaza Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC).
Astfel, ministerele cu atributii in acest sens ar putea reduce numarul autorizatiilor emise pentru functionarea firmelor, in timp ce perioada de reinnoire a acestora va fi mai mare, iar criteriilor si procedurile de autorizare vor fi simplificate.
De asemenea, timpul de emitere a unei autorizatii, precum si cuantumul taxelor si a tarifelor de emitere ar putea fi redus.
Ministerul are in vedere, de asemenea, eliminarea duplicatelor, precum si renuntarea la autorizatiile a caror existenta nu se justifica.
De asemenea, reprezentantii ministerului intentioneaza sa contribuie la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu prin avizarea proiectelor de acte normative initiate de catre institutiile competente si prin participarea la grupurile de lucru care vor revizui si redacta proiecte de acte normative care implica obtinerea de autorizatii.
"MIMMC va pune la dispozitia ministerelor si a institutiilor abilitate in domeniul autorizarilor un studiu comparativ al sistemelor de autorizare din statele Comunitatii Europene si din cele mai avansate tari candidate la aderare, propuneri proprii de simplificare, preucum si sugestii clare si fezabile primite de la asociatiile si organizatiile patronale", spune ministerul.
MIMMC a solicitat asociatiilor si organizatiilor patronale sa transmita institutiei observatii si propuneri cu privire la adoptarea unor masuri de imbunatatire a relatiilor dintre intreprinzatori si institutiile care emit autorizatii si avize, pe de o parte, iar pe de alta parte dintre asociatii si autoritati.
Doar sapte din cele 52 de asociatii si organizatii patronale au remis MIMMC, pana la inceputul lunii aprilie, propuneri pentru simplificarea procedurilor de autorizare a functionarii agentilor economici. Termenul de transmitere a acestora este 15 aprilie.
Propunerile vor fi analizate si transmise autoritatilor care au competente in emiterea autorizatiilor necesare functionarii agentilor economici.
"MIMMC va colabora cu acestea, astfel incat propunerile primite sa fie valorificate in procesul de imbunatatire a cadrului legislativ in domeniu si in adoptarea masurilor necesare pentru imbunatatirea relatiei intreprinzatorilor cu autoritatile care emit autorizazatii", precizeaza ministerul. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO