Eveniment

AVAB, pe urma creantelor de 800 mil. dolari din sanatate

25.08.2003, 00:00 25

Sistemul sanitar romanesc ramane unul dintre sectoarele prea putin restructurate si, in ciuda faptului ca an de an s-au alocat fonduri din ce in ce mai mari, serviciile sunt proaste, iar datoriile din ce in ce mai mari.
Pentru a mai strange din banii pierduti in sistem, guvernul a decis in ultima sa sedinta ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) sa se ocupe de creantele pe care Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate le are de incasat de la societati. Valoarea totala a creantelor, rezultate din neachitarea de catre firme a contributiilor la Fondul national unic de asigurari de sanatate, se ridica, potrivit autoritatilor, la 27.000 miliarde lei (circa 800 milioane de dolari).
"AVAB, ca unica si specializata institutie in recuperarea creantelor, va putea prin aceasta preluare sa treaca la executarea silita a societatilor datornice si astfel va completa veniturile Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate", a spus Ionel Blanculescu, ministrul delegat pentru Control. El a mai spus ca actiunea vizeaza toate societatile cu datorii, indiferent de natura capitalului, mentionand, insa, ca in cazul celor aflate in proces de privatizare se va proceda la transformarea creantelor in actiuni.
Blanculescu a adaugat ca AVAB va identifica toate activele care pot fi vandute in vederea incasarii sumelor care nu au fost virate la bugetul asigurarilor de sanatate, inclusiv hotelurile si casele de vacanta aflate in proprietatea unora dintre regiile autonome sau companiile nationale datornice.
Potrivit datelor furnizate de ministrul delegat pentru Control, numarul firmelor care au datorii la Fondul national unic de asigurari de sanatate depaseste 200.000, dintre care circa 2.000 de societati inregistreaza datorii foarte mari.
Blanculescu a mai afirmat ca AVAB va verifica si conventiile de esalonare a datoriilor incheiate intre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si agentii economici debitori si va solicita instantelor judecatoresti anularea acestor documente in cazul in care se constata ca agentii economci respectivi au efectuat investitii importante in perioada in care au beneficiat de aceste facilitati.
Blanculescu s-a intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente si ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania care solicita, printr-o luare de pozitie comuna, onorarea sumelor totale datorate de catre spitale, aferente anului 2002. In cadrul intalnirii, au fost prezentate concluziile controalelor efectuate de Autoritatea Nationala de Control in mai multe judete din tara, "controale care au confirmat faptul ca in sistemul sanitar din Romania s-au acumulat datorii uriase", potrivit celor doua organizatii. Conform rezultatelor prezentate de Blanculescu, numai datoriile neachitate catre spitale in anul 2002 sunt de peste 9.000 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO