• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Eveniment

Avalanşa de creştere a preţurilor la gaze în Europa ia o pauză: Gazprom reia furnizarea de gaze către Italia prin Austria, după ce a ”găsit” o metoda de transport

Avalanşa de creştere a preţurilor la gaze în Europa ia o pauză: Gazprom reia furnizarea de gaze către Italia prin Austria, după ce a ”găsit” o metoda de transport
05.10.2022, 12:08 1580

Livrările de gaze ruseşti către Italia prin Austria au fost reluate, ducând la un moment de respiro pentru creşterea preţurilor la gaze în Europa, scrie Bloomberg. 

Gazprom a anunţat că a găsit o soluţie alături de cumpărătorii italieni pentru a depăşi schimbările de reglementare din Austria de la sfârşitul lunii septembrie, care împiedicau fluxurile de tranzit, potrivit unui comunicat al companiei. Contractele futures de referinţă pentru gaz au scăzut cu până la 4,7% după aflarea veştii.

Disputa cu autorităţile austriece este cea mai recentă dintr-o serie de dispute privind reglementările şi clauzele contractuale care au fost folosite de Gazprom ca o modalitate de a limita livrările de gaze ruseşti către Europa. La începutul acestui an, Kremlinul a cerut ca aşa-numitele "state neprietenoase" să plătească pentru gazele din gazoducte în ruble şi a oprit livrările de gaze către naţiunile care au refuzat. Un alt pas a fost închiderea treptată a gazoductului Nord Stream pentru întreţinerea turbinelor.

Livrările de gaze către Italia prin intermediul unei conducte care trece prin Austria au fost oprite sâmbătă, la doar câteva zile după atacul asupra gazoductelor Nord Stream, care a provocat scurgeri uriaşe de gaze în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca şi Suedia. A existat o oarecare îngrijorare cu privire la următoarea mişcare a Rusiei, după ce actul a fost declarat drept sabotaj de mai multe naţiuni, inclusiv Germania. 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: