Eveniment

AVAS: Noua Electrica valoreaza 20-24 mld. euro

AVAS: Noua Electrica valoreaza 20-24 mld. euro

Teodor Atanasiu, presedintele AVAS: Sunt convins ca infiintarea Companiei Energetice va genera controverse pentru ca exista numeroase interese in privinta pietei energetice romanesti.

09.10.2008, 20:38 17

"Intentionam sa listam compania, si nu numai la Bursa de la Bucuresti, ci si la o bursa internationala de prestigiu. Preferam o bursa europeana, probabil cea de la Londra", a declarat ieri Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), citat de Mediafax. O astfel de listare este prevazuta sa aiba loc in 2 - 3 ani de la infiintare.

Atanasiu a afirmat ca nivelul participatiilor care urmeaza sa fie listate va fi stabilit in functie de evolutia burselor si a pietei din momentul inceperii procesului.
Atragerea unui actionariat privat puternic in cadrul companiei, care va avea o valoare estimata la 20 - 24 mld. euro, va crea o presiune asupra managementului, atat in ceea ce priveste realizarea indicatorilor de performanta, cat si legata de capitalizarea societatii si obtinerea de fonduri pentru investitii, afirma Atanasiu.
Conform Anuarului ZF "Cele mai valoroase companii", realizat pe baza rezultatelor din 2006, valoarea companiei este de aproape 8 mld. euro. Astfel, cele trei Electrici care au mai ramas la stat au fost evaluate la 2,8 mld. euro, Hidroelectrica - 3,5 mld. euro, iar cele doua complexe - 1,4 mld. euro.
Ulterior listarii, statul si-ar putea diminua in continuare participatia, pana la 30-40%, fara a ceda insa controlul, potrivit oficialului AVAS.
"Vanzarea facandu-se pe bursa, pe transe de pachete mici, e clar ca nu va fi o privatizare cu un investitor strategic, ci va fi cu investitii de portofoliu, cu cei care intr-adevar considera ca este o afacere rentabila investitia in energie, fara a avea un control direct al societatii", a spus Atanasiu.
Executivul a decis in sedinta din aceasta saptamana infiintarea Companiei Energetice (CE) care va cuprinde Hidroelectrica, Electrica, Complexurile Energetice Rovinari si Turceni. Potrivit guvernului, CE va avea o cifra de afaceri de circa 2,5 - 3 mld. euro, iar profitul operational este estimat sa atinga 800 mil. euro in 2012.
Aceasta cifra de afaceri va plasa compania pe locul 2 in Romania - dupa Petrom - si in primele 25 de companii din Europa Centrala si de Sud-Est. In prezent, acest top este dominat de companii din Polonia, Cehia si Ungaria, iar Romania este prezenta numai printr-o singura companie - Petrom.
"Compania grupeaza aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica si trei din cele opt societati de distributie a energiei electrice care au ramas inca in proprietatea statului. Compania se va numi "Electrica", nume care ar putea fi schimbat ulterior, va avea o capacitate totala instalata de circa 10.000 MGW si va fi listata la bursa la un moment dat", a declarat premierul Tariceanu dupa aprobarea ordonantei de infiintare a CE.
La randul sau, presedintele AVAS a precizat ca infiintarea CE va scadea pretul la energie pentru consumatori.
"Sunt convins ca infiintarea Companiei Energetice va genera controverse pentru ca exista numeroase interese in privinta pietei energetice romanesti. Unii doresc ca lucrurile sa ramana asa cum sunt, sa se permanentizeze contractele incheiate in favoarea 'baietilor destepti' pe fondul unei lipse de coordonare la nivel energetic. Noi am dorit sa cream un pol energetic, o contrapondere la companiile straine, ce are ca scop cresterea concurentei pe piata si scaderea pretului energiei si pentru consumatorii finali, respectiv pentru populatie", a spus Atanasiu.
De altfel, presedintele Federatiei Sindicale Hidroelectrica "Hidrosind", Ilie Rosu, a declarat ieri ca va ataca in instanta ordonanta de urgenta prin care s-a decis infiintarea companiei energetice nationale, care va duce, potrivit acestuia, la desfiintarea Hidroelectrica si la cresterea pretului energiei pentru populatie cu 20% in 2009.
Infiintarea efectiva a companiei se va face dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta si dupa obtinerea avizului de la Consiliul Concurentei. Autoritatile mentioneaza ca formarea acestei companii s-a realizat cu consultarea UE.
In ceea ce priveste motivele care au determina luarea unei astfel de decizii, reprezentantii Guvernului au precizat ca in Europa toate companiile energetice importante sunt integrate vertical: EDF - statul francez detine 87% din capital, Enel - statul italian detine 32%, Vattenfall - statul suedez detine 100%, CEZ - statul ceh detine 68%, dar si Centrica (Marea Britanie) , E. ON (Germania), Electrabel (Belgia), Endesa (Spania). De asemenea, in ultimii ani, sectorul energetic european a fost caracterizat de multe fuziuni si achizitii.
"Societatea nou creata se va putea implica in proiecte investitionale de anvergura la nivel national, regional si international, precum si in fuziuni si achizitii in tara si in regiune. Aceasta politica va asigura Romaniei prezenta regionala in conditiile in care, in prezent, doar Romania si Serbia nu detin active semnificative in sectorul energetic sud-est european", potrivit AVAS.
 
Cine este noua Electrica
  • Societati componente: Hidroelectrica (evaluata la 3,5 mld. euro), Electrica (Transilvania Sud - 930 mil. euro, Transilvania Nord - 916 mil. euro si Muntenia Sud - 905 mil. euro) si Complexurile Energetice Rovinari (660 mil. euro) si Turceni (895 mil. euro), conform Anuarului ZF "Cele mai valoroase companii" pe baza datelor financiare din 2006
  • Valoarea estimata de AVAS: 20 - 24 mld. euro
  • Capacitate totala instalata; 10.000 MGW
  • Cifra de afaceri: 2,5 - 3 mld. euro
  • Profit operational in 2012: 800 mil. euro
  • Investitii in retelele de distributie pana in 2012 2 mld. lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO