Eveniment

AVAS tot asteapta ca investitorul de la ARO sa tirmita banii

07.01.2005, 00:00 16



Firma americana Cross Lander nu a anuntat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca si-a achitat obligatiile contractuale asumate in contractul de privatizare al societatii Aro Campulung, in valoare de 5 mil. euro, pana la expirarea termenului prevazut in contract care a expirat miercuri.



"Pana in acest moment nu avem nici o informatie ca aceste obligatii s-ar fi indeplinit. Desi exista o clauza contractuala care prevede ca dovada indeplinirii lor se face in termen de 30 de zile, este logic ca, in momentul in care investitorul ar fi indeplinit o astfel de obligatie, ar fi facut macar o comunicare in acest sens", a declarat ieri presedintele AVAS, Mircea Ursache.



Potrivit lui Ursache, in absenta informarii oficiale cu privire la plata sumelor respective, AVAS trebuie sa fie pregatita pentru a executa silit gajul asupra actiunilor, operatiune in urma careia statul va redeveni actionar majoritar la producatorul de autovehicule de teren.



Presedintele AVAS a adaugat ca institutia nu va accepta nici o depasire a termenului legal stabilit pentru efectuarea platilor si va considera ca nu au fost indeplinite clauzele contractuale daca data bancii pe ordinele de plata nu este 5 ianuarie 2005 sau o data anterioara.



De asemenea, o echipa a Directiei de monitorizare postprivatizare a AVAS va verifica, incepand de atazi, daca angajamentele de investitii din contract au fost realizate.



Autoritatea intentioneaza ca, in cazul in care neplata sumelor datorate de catre investitorul american se confirma, sa preia actiunile detinute de Cross Lander la ARO si sa declanseze procedura de lichidare voluntara a uzinei.



Activele societatii urmeaza, in acest caz, sa fie valorificate in bloc catre unul dintre investitorii care si-au exprimat interesul sa depuna oferte, iar cei 600 de angajati ai ARO isi vor relua activitatea intr-un timp foarte scurt, a mai spus Ursache.



Cross Lander a achizitionat in septembrie 2003, de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la Aro. Firma americana s-a angajat sa achite 15,8 mil. $ pentru pachetul de actiuni si pentru investitii, la care se adauga alte 11,4 mil. $ in contul datoriilor si creditelor comerciale ale uzinei.



Potrivit contractului, actionarul majoritar trebuia sa achite pana la 5 ianuarie 3 mil. euro reprezentand capital de lucru si sa faca dovada unor investitii de mediu in valoare de 600.000 euro si a unor investitii tehnologice de 1,4 mil. euro.



De asemenea, compania americana avea obligatia sa inceapa constructia unui nou model Aro, in caz contrar urmand sa achite penalitati reprezentand 5% din valoarea contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO