Eveniment

Bâlbe în guvernul britanic din cauza unei posibile taxe pe muncitorii europeni ai companiilor locale

Bâlbe în guvernul britanic din cauza unei posibile taxe...

Autor: Catalina Apostoiu

13.01.2017, 00:04 896

Marea Britanie ar putea introduce o taxă anuală de 1.000 de lire sterline (1.150 euro) după Brexit pentru fiecare muncitor calificat venit din statele membre ale UE şi recrutat de un angajator britanic, a sugerat un ministru din guvernul de la Londra. Premierul s-a distanţat rapid de această idee: „Declaraţiile au fost scoase din context“.

Robert Goodwill, ministru pentru imigraţie, a declarat pentru un comitet parlamentar că o astfel de taxă va intra în vigoare în aprilie pentru muncitorii din afara UE şi că guvernul analizează ideea extinderii acesteia la muncitorii calificaţi veniţi din ţările UE, scrie Daily Mail.

„O astfel de taxă s-ar putea aplica şi pentru muncitorii din UE. Însă acum nu suntem în poziţie să speculăm la ce acord se va ajunge după negocierile privitoare la Brexit“, a declarat Goodwill. Sugestia a fost imediat criticată de Institute of Directors (IoD), o organizaţie a angajatorilor, care a arătat că o astfel de taxă ar afecta puternic companiile dependente de forţă de lucru calificată de peste hotare.

„Cerem guvernului să reanalizeze această propunere“, a declarat Seamus Nevin, director IoD.

„Taxa nu va face decât să afecteze creşterea numărului de locuri de muncă într-un moment în care companiile operează într-un climat de nesiguranţă“. Însă purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a negat că guvernul analizează o astfel de idee, explicând că „declaraţiile au fost scoase din context“.

Ce a spus ministrul este că în prezent sunt analizate un număr de opţiuni. Ideea este că acest guvern doreşte un sistem care reduce imigraţia“.

Liberal democraţii, un partid pro-UE aflat în coaliţie cu consevatorii în perioada 2010-2015, au caracterizat sugestia lui Goodwill drept una „idioată“.

Camera de Comerţ din Londra a declarat că în condiţiile în care muncitorii din UE reprezintă 15% din forţa actuală de muncă din Marea Britanie, taxa ar echivala cu o amendă impusă multor firme, potrivit The Guardian.

În schimb, Frank Field, parlamentar din partea partidului laburist, a declarat pentru Financial Times că salută această idee, bună „dacă am folosi banii pentru a pregăti forţa de muncă locală“.

Pe lângă ideea taxei, Goodwill a sugerat că ar putea fi introdusă o schemă sezonieră care să permită muncitorilor din agricultură, cum ar fi culegătorii de fructe, să vină în Marea Britanie pentru scurte perioade de timp, potrivit BBC.

Uniunea Naţională a Fermierilor susţine o astfel de idee pentru muncitorii din afara UE, a adăugat ministrul britanic.

Aproximativ 60.000 de muncitori sezonieri ajung în Marea Britanie în fiecare vară, în principal din Europa de Est, iar miniştrii de la Londra au spus că fermierii britanici trebuie să aibă în continuare acces la forţă de muncă după Brexit.

Între anii 2007-2014, firmelor britanice le era permis să angajeze un anumit număr de culegători de fructe din Bulgaria şi România pe perioade de şase luni, însă schema nu a mai fost aplicată în momentul în care restrictţiile temporare de muncă impuse celor două ţări după intrarea în UE au fost anulate.

Guvernul britanic a declarat că urmăreşte în continuare reducerea migraţiei anuale nete la sub 100.000 de persoane pe an deşi nu a reuşit până acum să atingă această ţintă, cifra menţinându-se peste 300.000 în ultimele 18 luni, scrie BBC.

În decurs de 12 luni până în iunie 2016, un număr record de cetăţeni UE, 284.000, au venit să locuiască în Marea Britanie.

Mulţi parlamentari conservatori vor şanse egale pentru muncitorii UE şi non-UE, considerând că Brexitul reprezintă o oportunitate de a pune capăt tratamentului preferenţial de care se bucură în prezent muncitorii UE în cadrul sistemului de imigraţie.

Însă Anna Soubry, fost ministru pentru afaceri, care susţine rămânerea Marii Britanii pe piaţa comună a UE, arată că tipul de taxă menţionat de Goodwill ar reprezenta o „taxă impusă companiilor de succes“.

„Orice acţiune de descurajare a muncitorilor UE să vină în Marea Britanie ne-ar afecta economia, investiţiile şi finanţele publice“, a declarat Soubry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO