Eveniment

Banca centrală din Singapore lansează un avertisment: Investitorii cripto riscă pierderi majore

Banca centrală din Singapore lansează un avertisment:...

Autor: Dorin Oancea

10.11.2021, 08:28 139

Banca centrală şi autoritatea de reglementare financiară din Singapore au avertizat marţi cu privire la "oscilaţiile speculative puternice" şi la riscurile potenţiale pentru investitorii de retail care îşi plasează banii în criptomonede, scrie CNBC.

Autoritatea monetară din Singapore "nu vede cu ochi buni criptomonedele sau token-urile ca active de investiţii pentru investitorii de retail", a declarat Ravi Menon, directorul general al instituţiei, care s-a adresat celor prezenţi la Singapore Fintech Festival.

Bitcoin şi ethereum au atins luni un nou maxim istoric în SUA. Bitcoin a crescut cu 2,7% marţi la 68.086,45 dolari, potrivit Coindesk. Ether - a doua cea mai mare monedă digitală din lume după valoarea de piaţă - a crescut cu 1,56% şi se tranzacţiona la 4.813,94 dolari.

Bitcoin a crescut cu 130% până acum în acest an, iar ether a crescut cu 550% în aceeaşi perioadă.

Sute de miliarde de dolari au fost şterse din pieţele de criptomonede în luna mai a acestui an, după ce directorul general al Tesla, Elon Musk, a scris pe Twitter că producătorul de vehicule electrice nu va mai permite utilizarea bitcoin pentru a cumpăra maşinile sale.

"Preţurile activelor cripto nu sunt ancorate în niciun element economic fundamental şi sunt supuse unor oscilaţii speculative puternice", a spus Menon. "Investitorii în aceste jetoane riscă să sufere pierderi semnificative".

Ţările din întreaga lume analizează modul în care pot reglementa criptomonedele, iar cel puţin o ţară, El Salvador, a adoptat bitcoin ca mijloc de plată legal.

Singapore a adoptat o abordare relativ deschisă faţă de criptomonede. Menon a declarat că MAS consideră că blockchain, un registru digital care înregistrează tranzacţiile ce nu pot fi modificate sau şterse, şi crypto token-urile pot aduce "multe beneficii potenţiale".

Un caz de utilizare potenţial puternic este ca token-urile cripto să faciliteze plăţi transfrontaliere mai ieftine şi mai rapide şi finanţarea comerţului, a spus el.

Pe de altă parte, Singapore nu se grăbeşte să dezvolte o monedă digitală pentru retail, a spus Menon, care vede activul ca pe o versiune digitală a numerarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO