Eveniment

Banca Mondiala se pregateste sa ma dea 170 de milioane de euro din PSAL II

19.02.2004, 00:00 39



Banca Mondiala ar putea elibera, in luna mai a acestui an, a doua transa, in valoare de aproape 170 de milioane de euro, din programul de ajustare structurala PSAL II incheiat cu Romania in luna septembrie a anului 2002.



Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud (Romania, Bulgaria si Croatia), Anand Seth, si-a incheiat ieri vizita pe care a facut-o la Bucuresti prilej cu care a discutat cu oficialii romani stadiul programelor convenite, informeaza Biroul Bancii Mondiale in Romania.



La discutiile cu ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, Seth a apreciat progresul inregistrat in procesul de privatizare a companiilor Petrom si Distrigaz, precum si restructurarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), angajamente luate de Romania in cadrul programului PSAL II.



Programul PSAL II a fost incheiat in luna septembrie a anului 2002 si are o valoare de 339,8 milioane de euro, impreuna cu programul de asistenta tehnica PPIBL II. Prima transa, in valoare de circa 170 de milioane de euro, a fost acordata Romaniei in octombrie 2002, iar cea de-a doua, de valoare similara, va fi eliberata dupa finalizarea programului, prevazuta initial pentru sfarsitul anului trecut.



Angajamentele asumate de autoritatile romane au inclus scoaterea la privatizare a BCR, restructurarea CEC, scoaterea la vanzare, prin licitatie internationala competitiva deschisa investitorilor strategici, a societatilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.



Alte conditii se refera la privatizarea Petrom si a doua societati de distributie a energiei electrice, aprobarea unei strategii de trecere in proprietate privata a sectorului de distributie a electricitatii, precum si imbunatatirea incasarilor pana la 97,5% pentru companiile de distributie a gazelor naturale si societatea Electrica.



In ceea ce priveste Termoelectrica, principalul producator de energie electrica si termica, a fost convenit un grad de incasare de 100% pentru energia electrica si de 97,5% pentru energia termica. In plus, programul PSAL II prevede si privatizarea a 20 de societati din care anul acesta urmeaza sa fie vandute ultimele opt firme. Ministrul Finantelor declara recent ca programul PSAL II va fi finalizat in prima jumatate a acestui an, dupa indeplinirea preconditiilor privind privatizarea Bancii Comerciale Romane si respectarea graficului de vanzare a Petrom.



In cadrul intalnirii de zilele trecute, oficialul Bancii Mondiale a mai purtat discutii si despre programul de asistenta financiara al Bancii Mondiale pentru Romania, estimat la un miliard de dolari pentru urmatorii trei ani.



Anand Seth a avut intalniri si cu reprezentanti ai Consiliului Investitorilor Straini si ai Consiliului Superior al Magistraturii, printre teme figurand fezabilitatea programelor de investitii pentru reforma sectorului juridic, precum si asigurarea unui sistem juridic eficient la nivelul tribunalelor.



El a analizat, impreuna cu ministrul coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejenariu, viitorul program multianual de reforma a administratiei publice PAL (Programmatic Adjustment Loan - Imprumutul pentru Ajustare Programatica), a carui prima faza este in valoare de 150 de milioane de dolari. Pe langa reforma administratiei publice, programul PAL se va adresa si problemelor din sistemul educational, de sanatate si alte servicii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO