Eveniment

Banca Nationala se teme de combinatia „letala” dintre recesiune si o posibila reaprindere a inflatiei

Banca Nationala se teme de combinatia „letala” dintre recesiune si o posibila reaprindere a inflatiei
03.11.2009, 23:50 13

Banca Nationala se angajeaza sa asigure o "gestionare ferma" alichiditatii din sistemul bancar, pentru a consolida transmitereasemnalelor de politica monetara, in conditiile in care dobanzile lacare bancile isi ofera finantari intre ele se mentin de saptamanibune la niveluri de 9%-10% pe an, pe fondul secetei de lei de pepiata.
BNR a devenit mult mai zgarcita cu acordarea de credite derefinantare pentru banci la dobanda-cheie de 8% pe an din a douaparte a lunii septembrie, cand leul a suferit o dubla lovitura,fiind afectat de criza politica, suprapusa peste un val de pesimismal investitorilor internationali. In aceste conditii, bancile aufost nevoite sa isi refinanteze temporar portofoliile de titluri destat prin facilitatea permanenta de credit Lombard, la o dobanda de12% pe an, in timp ce Minsiterul Finantelor incearca sa mentinarandamentul la titlurile noi vandute la 10% pe an.
"Ecartul intre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii depolitica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactuluiasupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare adeficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent", subliniazasi BNR.
Ministerul Finantelor este dependent acum de fondurile atrase de pepiata monetara, in conditiile in care transele din imprumtul externde la FMI si UE programate pentru noiembrie si decembrie au devenittot mai incerte, iar deteriorarea perceptiei investitorilor strainia determinat si amanarea emisiunii de euroobligatiuni.
"Pentru asigurarea sustenabilitatii acestui proces (de revenire ainflatiei in apropierea tintelor stabilite, n. red.) si creareaunor perspective de relansare durabila a cresterii economice estenecesara incadrarea cat mai rapida a celorlalte componente alemixului de politici macroeconomice pe coordonatele convenite incadrul aranjamentului multilateral de finantare externa",precizeaza BNR. Guvernul si-a asumat un deficit bugetar de 7,3% dinPIB pentru anul acesta in cadrul acordului de imprumut cu FMI, insamajoritatea prognozelor indica o adancire a derapajului pana la 8%.Dupa primele noua luni, deficitul urcase la 5,1% din PIB, ramanandin graficul stabilit cu FMI.
Mentinerea dobanzii la 8% lasa BNR in postura de a avea cea maimare rata de politica monetara din regiune. Banca Ungariei a redusdobanda cu jumatate de punct, pana la 7% pe an, la o inflatie de4,9%. Banca Poloniei a mentinut dobanda-cheie la 3,5% pe an, desiinflatia urcase la 3,7% in august.

Reactiile analistilor

Laurian LunguDeciziaBNR de a mentine rata dobanzii de politica monetara la 8% si ratelerezervelor minime obligatorii neschimbate a fost determinata dedoua amenintari majore: presiunile de depreciere a leului siinstabilitatea politica, spun analistii.

"Nici nu asteptam o reducere a dobanzii de politica monetarapentru ca momentul nu este foarte favorabil. Este nevoie deprudenta din partea BNR, in conditiile presiunilor pe curs careexista. Nu ne putem permite o scadere a dobanzii, pentru ca amvedea o reactie imediata pe cursul de schimb. Totodata, depozitelear scadea foarte repede, in conditiile in care ne dorimechilibrarea balantei dintre imprumuturi si economie", spuneanalistul Aurelian Dochia.

Instabilitatea politica este motivul principal pentru care bancacentrala a fost atat de prudenta in deciziile de politica monetaraluate ieri, in ultima sedinta de politica monetara a Consiliului deAdministratie din acest an, potrivit economistului-sef alRaiffeisen Ionut Dumitru. "As interpreta mesajul BNR ca fiind unulde prudenta in conditiile in care sunt incertitudini extrem de mariin legatura cu respectarea acordului cu FMI. Singura modalitateprin care se asigura respectarea acordului este coerentapoliticilor fiscal-bugetare. Aceasta coerenta este acum pusa lamare indoiala, incertitudinile si riscurile sunt mari."

Ionut DumitruInflatiaanuala a fost in septembrie de 4,94%, in conditiile unei tinte de3,5%. Analistii spun ca desi dobanda reala (dobanda care depasesterata inflatiei) este mult pozitiva, fata de alte tari din Europacare au chiar dobanzi reale negative, BNR inca se teme de presiuniinflationiste.

"M-as fi asteptat ca BNR sa reduca dobanda din punct de vederestrict economic. O rata de dobanda reala mare nu se justifica. Vadinsa doua elemente care au influentat decizia BNR. Primul ar fi case asteapta la o anumita rigiditate si persistenta a inflatiei, cuprecizarea ca scaderea cererii totusi contrabalanseaza presiunileinflationiste si tendinta este catre dezinflatie. In al doilearand, incertitudinea politica a determinat BNR sa adopte strategia«wait and see», adica sa astepte pana se clarifica situatia cu noulguvern", comenteaza Laurian Lungu, managing partner laMacroanalitica.

"In conditiile unei deprecieri a cursului de schimb, inflatia vacreste. Recesiunea e garantata. Daca mai avem si inflatie mare,este o combinatie letala. O recesiune si o inflatie mare sunt deevitat cu toate fortele. De aceea, cu atat mai mult, BNR a fostprudenta", adauga Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO