Eveniment

„Băncile ne-au avertizat să nu mai investim şi ne-au spus că nu ne vor mai da bani“

13.08.2012, 00:01 397

Radu Timiş, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români şi proprietarul producătorului de mezeluri Cristim, spune că primul semnal de alarmă cu privire la situaţia economică şi politică actuală a fost tras de băncile prezente pe piaţa locală, care l-au anunţat că nu îi vor mai da bani împrumut pentru investiţii.

"Băncile ne-au avertizat să nu mai investim şi ne-au spus că nu ne vor mai da bani. În acest context avem în plan să definitivăm investiţiile pe care le avem acum pe rol şi apoi vom aştepta să vedem ce se mai întâmplă."

Omul de afaceri deţine unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a procesatorilor de carne, cu afaceri de peste 68 mil. euro anul trecut, şi spune că în pofida contextului economic dificil, vânzările companiei sale la şapte luni sunt cu 2% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2011. "Am reuşit să ne menţinem pe plus cu eforturi fabuloase din partea noastră", spune Timiş, care la început de an miza pe un avans de peste 30% al businessului.

În ceea ce priveşte revenirea situaţiei în viitorul apropiat el spune: "speranţa moare ultima", însă afirmă totodată că lucrurile au scăpat prea mult de sub control pentru ca situaţia să reintre rapid pe un făgaş normal.

"Nu se mai pune problema acum de înţelepciune, ci de cine câştigă această luptă politică. Lucrurile au scăpat prea mult de sub control pentru a vedea o revenire rapidă a interesului pentru economie."

Situaţia de pe scena politică a avut ca impact şi deprecierea puternică a monedei naţionale. Timiş spune că acum soarta cursului stă doar în mâinile BNR, care a intervenit puternic pe piaţă săptămâna trecută. "Să vedem însă cât mai poate să intervină şi BNR", explică omul de afaceri, care spune că toate creditele Cristim sunt în valută. De asemenea, investiţiile şi importurile companiei sunt în moneda unică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO