Eveniment

Bani ceva mai multi, cheltuieli ceva mai putine: deficit 1,6% din PIB

04.12.2002, 00:00 10

Dupa zece luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat se ridica la 24.092 miliarde de lei, reprezentand 1,6% din Produsul Intern Brut estimat. Pentru 2002 a fost programat un deficit de 3% din PIB.
Cel mai bine au mers incasarile din impozitul pe profit, care au atins 96,9% din programul anual. De asemenea, contributiile la asigurarile sociale de sanatate au fost colectate in proportie de 88,5%.
In cazul unor cresteri de cheltuieli care ar putea ameninta tinta finala in ultimele doua luni ale anului, Finantele au la indemana solutia folosita si anul trecut: inghetarea cheltuielilor pe anumite destinatii.
Principalele solduri negative dupa zece luni au fost inregistrate la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale de stat, care a incheiat avut un deficit de 11.417 de miliarde de lei. Acest  fapt este urmarea, in principal, ca si in anii trecuti, unui grad de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat mai redus decat cel de efectuare a cheltuielilor. 
In primele zece luni ale anului, tendinta de crestere economica a fost insotita de o inflatie mai redusa decat cea prognozata. Aceste evolutii au determinat o crestere a veniturilor cu 27,5% si a cheltuielilor cu 22,9%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Deficitul bugetului de stat a fost, in primele zece luni ale anului, de 31.387 de miliarde de lei, in timp ce deficitul inregistrat la asigurarile sociale a fost de 11.417 miliarde de lei. 
Fondul de asigurari de sanatate a avut in zece luni un excedent bugetar de aproape 3.800 de miliarde, in timp ce din Fondul special pentru dezvoltarea sectorului energetic au fost alocate sume mai reduse cu 274 de miliarde de lei fata de estimarile initiale.
Ministerele au contractat, de la inceputul anului, credete externe in valoare de 22.029 de miliarde de lei, din care s-au cheltuit numai 75%. Bugetul Autoritatii pentru Privatizare a inregistrat un excedent de peste 1.800 de miliarde de lei.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 363.038,8 miliarde lei, reprezentand 80,5% din estimarile anuale, datorita, in principal, incasarilor la bugetul de stat care reprezinta 83,9% din programul anual, la Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic (84,2%), precum si la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (86,4%).
Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 387.131 de miliarde de lei, avand un nivel de realizare de 78,3% fata de estimarile anuale. Cheltuielile cu datoria publica, in scadere in continuare, au insumat 25,6 mii de miliarde de lei (circa 77 mil.$).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO