Companii

Dana Dărăban, ACUE: Acest an este critic pentru sectorul de distribuţie a energiei. La cât de mare este nevoia de investiţii, nu ai cum să nu te gândeşti la creşteri de tarife

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie

Autor: Roxana Petrescu

20.05.2024, 10:00 141

La nivelul întregii reţele de dis­tribuţie a energiei, necesarul de in­vestiţii în acest moment este de peste 15 miliarde de euro, în contextul în care 80% din reţele au o vechime mai mare de 20 de ani. La acest nivel de investiţii estimat, creşterea tari­fe­lor este aproape o certitudine, în ca­zul în care România îşi doreşte im­plementarea tuturor proiectelor legate de tranziţia energetică sau conectarea la reţele a miilor de pro­sumatori, a fost unul dintre mesajele transmise de Dana Dărăban, director executiv la ACUE (Federaţia Aso­cia­ţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie), în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2024. Un alt mesaj a fost cel al nevoii de stabilitate la nivelul reglementărilor în contex­tul în care orice modificare se descarcă în structura finanţărilor investiţiilor în reţele, investiţii gândite pe termen lung.

„Este nevoie de investiţii, istoric de crescute în distribuţie. Pe cadrul de reglementare în schimb, atunci când distribuitorul depune un plan de investiţii, ANRE, în scenariul cel mai fericit, în mijlocul implementării se trezeşte cu o reglementare, iar tot impactul investiţiei este dat peste cap în acel an. O mare parte din sumă se duce către implementarea acelor excepţii, care vin cu obligaţii, cu amenzi din cifra de afaceri, etc.“, a explicat Dana Dărăban în intervenţia sa de la ediţia de anul acesta a ZF Power Summit. Anul acesta, ar fi trebuit să intre în vigoare un nou cadru de reglementare, dar din cauza şocurilor la care a fost supusă piaţa energiei în ultimii ani, acesta va intra în vigoare de anul viitor şi va determina practic investiţiile în reţele pentru următorii cinci ani de zile. Perioada este decisivă pentru procesul de tranziţie energetică a României, iar reţelele de distribuţie sunt esenţiale pentru implementarea proiectelor de energie verde, creşterea numărului de prosumatori sau dezvoltarea mobilităţii electrice. Potrivit jucătorilor din piaţă, necesarul de investiţii în reţele la acest moment este estimat la circa 15 miliarde de euro.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro