Eveniment

Băsescu explică de ce statul nu mai vinde acţiuni Petrom, iar Transgaz a intrat în altă ligă

Băsescu explică de ce statul nu mai vinde acţiuni Petrom, iar Transgaz a intrat în altă ligă

Mediafax Foto

Autor: Liviu Dadacus

19.11.2012, 00:05 1448

Preşedintele Traian Băsescu susţine că datorită realităţilor din Marea Neagră, vânzarea a 10% din Petrom nu a mai figurat în acordul cu FMI, compania urmând să fie parte la ce se va întâmpla peste cinci ani în forajul din aria marină, el adăugând că şi Transgaz a intrat în această "ligă".

"Transgaz a intrat în altă ligă în momentul de faţă după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră şi e de discutat dacă e oportun să vin­dem 15%, dacă da - cui. Nu cumva ne-ar in­te­resa să ne luăm parteneri dintre cei care vor ex­ploa­ta în Marea Neagră pentru a face in­ves­tiţiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?", a spus Băsescu.

El a arătat, exemplificând, că nici Petrom nu a mai figurat, după eşecul din 2011, în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10% datorită aceloraşi realităţi din Marea Neagră.

"Spre exemplu, nu aţi mai văzut Petrom după eşec, nu l-aţi mai văzut în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza ace­loraşi realităţi din Marea Neagră. Petrom este parte la ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră", a spus Băsescu.

Exxon Mobil Exploration and Production Ro­mania Limited, filială a companiei ame­ri­cane Exxon Mobil împreună cu OMV Pe­trom au început în decembrie 2011 forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti. La înce­pu­tul anului, OMV Petrom şi Exxon Mo­bil au anun­ţat că au făcut o descoperire semni­fi­cativă la exploatările din Marea Neagră, esti­mă­rile pre­li­minare plasând zăcământul de gaze natu­rale la 42-84 mld metri cubi, care echi­va­lea­ză cu de 3-6 ori consumul anual al Ro­mâ­niei.

Exxon Mobil Exploration and Production Ro­mânia pregăteşte pentru următorii doi ani in­vestiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră. La sfârşitul lunii octombrie, preşe­din­tele Traian Băsescu s-a întâlnit cu directorul ge­neral executiv al OMV, el declarând atunci că, după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înţeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vânzarea în 2011.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar ex­ploa­tarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura indepen­denţa energetică a României în privinţa ga­zelor naturale. Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în ca­drul acordului de tip preventiv aflat în deru­lare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transpor­turilor, inclusiv Transgaz (15%), Rom­gaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nu­clear­electrica (10%), Oltchim (privatizare inte­grală), CFR Marfă (privatizare pachet majo­ritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare).

Guvernul şi Preşedinţia au o opinie comună privind vânzarea de acţiuni Transgaz (TGN), existând opţiunea de a vinde acum la un preţ mai slab sau de a nu vinde presu­pu­nând că valoarea participaţiilor sta­tului va creşte, afirma recent premierul Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO