Eveniment

Basescu isi aroga incheierea crizei din invatamant

28.11.2005, 18:28 13

Profesorii decid la inceputul acestei saptamani daca suspenda sau nu greva generala care a intrat in a patra saptamana dupa ce ieri, la ultimele negocieri la care a participat, in mod neasteptat si neanuntat, si presedintele Traian Basescu, Guvernul a imbunatatit usor oferta cresterilor salariale de la 11,5%, procent propus sambata seara de premierul Calin Popescu-Tariceanu, la 11,83%.

Totul s-a petrecut in vremea in care premierul Calin Popescu-Tariceanu era plecat din tara, o situatie care nu este noua.

Ministrul de stat Gheorghe Pogea (PD), care a condus negocierile, a afirmat ca Basescu a venit in calitate de mediator. Sambata seara, seful statului se aflase la Slobozia, unde a discutat cu un profesor aflat in greva foamei si l-ar fi convins sa renunte la acest gest.

Pana saptamana trecuta Guvernul afirma ca nu poate sa mareasca salariile profesorilor cu un procent mai mare de 8%, dar la finele saptamanii premierul anunta ca Executivul va mai gasi 1.000 mld. lei vechi, (27 mil. euro) astfel incat majorarea sa creasca la 11,5%. Aceasta este ultima oferta, a spus Tariceanu. Dupa negocierile de ieri, petrecute in vremea in care premierul era plecat la o reuniune internationala la care au participat sefii de state si de guverne din UE, oferta a fost majorata, cu putin, la 11,83%.

Majorarea salariala in sistemul educatiei cu 11,83% este o decizie corecta, in masura in care poate contribui la deblocarea situatiei din invatamant si nu va implica nici un risc privind deteriorarea situatiei economice, a declarat, in Spania, Tariceanu. "M-am consultat telefonic cu vicepremierul Pogea. Solutia este in interiorul mandatului pe care l-a avut sa poarte negocieri cu reprezentantii sindicatelor din invatamant. Nu sunt diferente importante fata de solutia schitata ieri (sambata - n.r.), nici din punctul de vedere al modalitatii in care a fost decisa majorarea salariala, nici din punctul de vedere al costurilor", a spus Tariceanu.

Este pentru a doua oara cand presedintele Traian Basescu se asaza pe scaunul premierului pe cand acesta este plecat in strainatate si tot pentru a doua oara cand Basescu vine pe neasteptate la o negociere cu profesorii. Atunci, Guvernul s-a vazut obligat sa admita ca va creste alocatiile din PIB pentru invatamant la 5%, un procent de 1,1% fiind insa alocat pentru proiecte.

La prima interventie a lui Basescu in negocierile cu profesorii, liderii PNL

i-au reprosat presedintelui gestul, afir-mand ca el doreste astfel sa submineze Guvernul.

Ieri, premierul, aflat in Spania la implinirea a zece ani de la debutul "procesului Barcelona" (o actiune pentru intarirea cooperarii la Marea Mediterana), a fost ponderat, afirmand ca prezenta lui Traian Basescu la negocieri este benefica, daca detensioneaza conflictul de munca. El a trebuit insa sa admita ca nu a fost anuntat de interventia sefului statului, dar nu a comentat acest lucru. In urma cu doua luni presedintele a mai venit neanuntat la Palatul Victoria pentru a prezida o reuniune privind inundatiile, pe cand premierul era plecat in Slovacia la o intalnire a liberalilor europeni, acolo unde Tariceanu a fost reales in functia de vicepresedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO