Eveniment

Basescu: Romania respinge ideea unei autoritati unice de supraveghere bancara in UE

15.10.2008, 20:14 16

Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru adiscuta noi masuri de atenuare a socurilor provocate de criza financiara in tarile UE. "Atat Constitutia, cat si legislatia Romaniei fac din Banca Nationala a Romaniei institutia, structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Deci nu avem nevoie de un tutore din acest punct de vedere", a spus Basescu.

Pe de alta parte, el afirma ca Romania sustine imbunatatirea supravegherii financiare la nivelul Uniunii Europene, insa nu spune cum anume.

Purtatorul de cuvant al BNR Mugur Stet a declarat ca BNR nu comenteaza pozitia exprimata de Basescu si ca asteapta deciziile Uniunii Europene, care vor fi obligatorii si pentru Romania. Activele sistemului bancar din Romania sunt controlate in proportie de aproape 90% de banci straine. O parte dintre institutiile de credit locale au regim de sucursala si sunt supravegheate de bancile centrale din tarile de origine. De asemenea, BNR are incheiate protocoale de colaborare in domeniul supravegherii cu banci centrale din tari precum Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Cehia sau Ungaria.

Ideea consolidarii sistemelor de supraveghere bancara in Europa aparuse la nivelul Comisiei Europene inca inainte de izbucnirea crizei financiare. Proiectul are in vedere faptul ca sistemul bancar european s-a dezvoltat pe o structura de grupuri financiare care acopera chiar si mai mult de zece piete din Uniunea Europena.

In aceste conditii, o supraveghere atenta a tuturor operatiunilor devine dificila, in conditiile in care bancile centrale de pe pietele pe care opereaza filiale ale unui grup pot urmari doar un segment al afacerilor grupului respectiv, iar imaginea de ansamblu este completata doar prin schimbul de informatii cu alte banci centrale.Pe de alta parte, la nivelul UE inca exista discrepante importante intre nivelul de dezvoltare al diferitelor piete nationale, ceea ce reclama scheme de supraveghere adaptate si in acelasi timp poate induce vulnerabilitati grupurilor internationale.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, afirma ca bancile centrale din tarile vest-europene sunt mult mai exigente si mai dotate cu instrumente de supraveghere decat BNR.

"Alte banci centrale dispun de sisteme de evaluare sofisticate pe baza carora te judeca si in privinta unor riscuri necuantificabile, cum sunt cele operationale."

A intrat in vigoare plafonul de garantare de 50.000 de euro

Incepand de ieri, depozitele constituite de persoanele fizice la oricare dintre bancile participante la Fondul de garantare a depozitelor vor fi acoperite in limita sumei de 50.000 de euro pentru o perioada de cel putin un an, conform unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern. In acelasi timp, Comisia Europeana a propus ieri ca depozitele constituite la bancile din UE sa fie garantate pana la 50.000 de euro, plafon care va creste la 100.000 de euro dupa un an, in paralel cu reducerea de la trei luni la trei zile a perioadei in care se platesc compensatiile in cazul falimentului unei banci. Noile reglementari au scopul de a creste protectia deponentilor si de a mentine increderea acestora in siguranta sistemului financiar. Propunerile trebuie adoptate de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri. Guvernul a anuntat ca modificarea legislatiei din Romania a fost determinata de decizia luata in Consiliul ECOFIN pe 7 octombrie privind majorarea plafonului minim de garantare a depozitelor persoanelor fizice de la 20.000 de euro la 50.000 de euro pentru o perioada de cel putin un an. "Daca la nivelul Uniunii Europene se va lua o decizie de a majora acest plafon sau de a-l inlatura, suntem in masura sa facem acelasi lucru, cu toate ca in Romania, si conform declaratiei guvernatorului BNR, peste 99% dintre depozite se incadreaza in acest plafon", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO