Eveniment

Bataie pe eurobondurile Capitalei: cerere de 800 mil. euro

14.06.2005, 20:58 16

Emisiunea de euroobligatiuni lansata vinerea trecuta de municipalitatea Bucuresti a inregistrat o cerere peste asteptari, suma totala oferita de investitorii interesati ajungand la 800 mil. euro. Din aceasta, primaria a imprumutat 500 mil., reprezentand plafonul maxim avizat de Ministerul Finantelor. Suma este insa de peste trei ori mai mare decat cea anuntata inaintea emisiunii, aratand o slaba estimare la nivelul municipalitatii asupra nevoilor de finantare si a conditiilor de imprumut posibil de obtinut pe piata.

In total, 80 de investitori au subscris eurobonduri emise de municipalitatea Bucuresti, majoritatea provenind din Germania (48%) si Austria (21%). Sume inportante au venit si de la investitori din Elvetia, Grecia si Marea Britanie. Cele mai interesate de titlurile romanesti s-au aratat companiile de administrare de active (42%), alaturi de banci (41%). Sume mai mici au subscris fonduri de risc si fonduri de pensii sau companii de asigurari.

Eurobondurile Bucurestiului reprezinta cea mai mare emisiune realizata de o entitate alta decat statul, la cea mai scazuta dobanda - 4,125% si un randament de 4,277%. Potrivit ABN Amro, care s-a ocupat de administrarea emisiunii, Bucurestiul a reusit sa se imprumute cu cel mai mic cupon, respectiv cu cea mai mare suma, dintre toate municipalitatile din Europa Centrala si de Est, care au apelat la o astfel de forma de finantare.

Rambursarea va presupune un efort substantial, avand in vedere ca bugetul capital insumeaza circa 300 mil. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO