Eveniment

Batalie pentru modernizarea sistemelor de irigatii

15.01.2004, 00:00 187

Cel mai mare producator mondial de sisteme de irigatii prin picurare Netafim Israel va forma cu Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) o societate mixta pentru derularea unui proiect de irigatii in valoare de 3-4 milioane de dolari. De asemenea SNIF va comercializa si va produce echipamente pentru irigatii alaturi de celelalte circa 20 de companii de profil existente pe piata romaneasca pentru derularea acestui proiect.



Ministerul Agricultururii, Padurilor, Apelor si Mediului a respins afirmatiile lui Virgil Magureanu, care sustine ca reprezinta Netafim in Romania, conform carora acest proiect de irigatii semnat cu firma israeliana este pe cale sa fie uitat prin sertarele ministeriale. "Proiectul nu este in nici un caz stopat, acesta derulandu-se in continuare cu respectarea prevederilor legale", a anuntat Ministerul Agriculturii. In plus, oficialii ministerului i-au spus lui Magureanu ca "nu mai este in masura sa faca aprecieri asupra cooperarii cu Netafim intrucat firma a interupt colaborarea cu acesta de mai mult timp".



Compania israeliana intentioneaza sa mai deruleze in Romania inca un proiect de irigatii a carui valoare se ridica la 145 de milioane de dolari care intra in competitie directa pentru obtinerea de garantii guvernamentale cu cel putin alte doua proiecte propuse de Lemna International (499 milioane de dolari) si de Aris SUA (220 milioane de dolari). Erez Mehzer, presedintele Netafim, s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute la Sinaia acolo unde s-a desfasurat Forum Economic Romania 2004-2007 - Evaluare pentru aderarea la Uniunea Europeana, la invitatia premierului Adrian Nastase.



Batalia pentru impunerea unui proiect de reabilitare a sistemelor de irigatii s-a accentuat dupa ce Guvernul a aprobat anul trecut un program de reabilitare si modernizare a 400.000 de hectare amenajate pentru irigatii, in valoare de 1,4 miliarde de dolari. Pana in prezent doar Netafim - cu acest mic proiect - si Banca Mondiala au reusit sa capteze atentia Ministerului Agriculturii. Banca Mondiala a semnat anul trecut cu Guvernul Romaniei un proiect pentru reabilitarea sistemului de irigatii in valoare de 103 milioane de dolari din care 80 de milioane de dolari vor veni de la institutia financiara internationala iar restul va fi cofinantarea autoritatilor romane.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO