Eveniment

Bazac: Un medic ar trebui sa castige cel putin 5.000 de lei

Bazac: Un medic ar trebui sa castige cel putin 5.000 de lei

Ioan Bazac

16.08.2009, 19:05 36

Ministrul sanatatii, Ion Bazac, considera ca Romania are nevoie de maximum 150 de spitale, in conditiile in care numarul acestora este, in prezent, de trei ori mai mare, iar un medic ar trebui sa castige minim 5.000 de lei pe luna.

Intrebat care este scenariul cel mai pesimist privind sistemul de sanatate din Romania, in actualul context de criza, Bazac a spus ca, in prezent, numarul spitalelor este mult prea mare, adaugand ca este nevoie de o restructurare in sistem.

„Sistemul de sanatate din Romania are o mare problema, are 431 de spitale si cheltuieste 85% din buget (bugetul Ministerului Sanatatii - n.r.). Solutia nu este decat restructurarea", a afirmat Bazac.

El a precizat ca prin restructurare nu intelege neaparat inchiderea spitalelor existente.

„Restructurare inseamna o conversie a spitalelor in alt gen de asistenta medicala, asa cum sunt in Uniunea Europeana. Eu am spus de multe ori ca nu vreau sa inventam modele noi, sunt tari care au facut aceste restructurari si care functioneaza. Romania are nevoie de maxim 150 de spitale", a adaugat Bazac.

Pe de alta parte, Bazac vede „salariul minim decent" pentru un medic in jurul valorii de 5.000 de lei, fara sporuri.

„Cred ca o majorare cu 15% ar putea aduce nivelul salariului medicului primar la un minim decent, sa spun asa, s-ar apropia de 50 de milioane de lei (de lei vechi, adica 5.000 de lei - n.r.). Cred ca acesta ar trebui sa fie salariul de baza, decent, pentru un medic primar, la care, sigur, se adauga corespunzator sporuri, vechime si asa mai departe", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO