Eveniment

BCR are 20 mil. euro pentru finantarea proiectelor municipale

22.12.2004, 00:00 14



Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un credit de 20 milioane de euro de la unul din actionarii sai, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), destinat finantarii in lei a unor proiecte municipale in orase cu mai putin de 150.000 de locuitori.



Potrivit acordului de imprumut, BCR va folosi banii pentru a acorda credite cu scadente de pana la 15 ani pentru investitii care sa imbunatateasa elemente de infrastructura precum sosele, retele de alimentare cu apa, canalizare, incalzire centrala sau transport in comun.



"Creditarea pentru municipalitati este in crestere, insa unul dintre cele mai mari obstacole il reprezinta scadentele scurte la care majoritatea bancilor locale ofera finantare", a declarat Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania.



Creditul de 20 miloane de euro obtinut de BCR de la BERD face parte dintr-un program program de finantare in valoare totala de 115 milioane de euro dezvoltat de BERD impreuna cu Comisia Europeana si care are drept scop incurajarea bancilor comerciale in a credita municipalitati mici si mijlocii in tarile recent intrate in UE, precum si in Romania si Bulgaria.



Prin programul PHARE, Comisia Europeana ofera fonduri pentru asistenta tehnica pentru stabilirea unor proceduri moderne de creditare la BCR, precum si pentru sprinirea municipalitatilor pentru angajarea unor expertI care sa pregateasca proiecte eligibile pentru creditare.



"BCR are o experienta solida in finantarea municipala pe termen mediu si lung, prin sprijinirea unor emisiuni de obligatiuni municipale, creditare directa ori administrarea sI cofinantarea unor proiecte de dimensiune nationala sau internationala", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii.



In prezent, portofoliul de credite acordate de BCR comunitatilor locale depaseste 150 milioane de euro, scadentele finantarilor fiind extinse pana la 20 de ani. BERD detine 12,5% din capitalul BCR plus o actiune. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO