Eveniment

„Bechtel stia de anul trecut ca va primi mai putin bani”

„Bechtel stia de anul trecut ca va primi mai putin bani”
04.02.2010, 23:12 18

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) afirma caamericanii de la Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania,stiau inca din 2009 ca va primi mai putini bani anul acesta, pentruca in 2010 prioritatea sunt proiectele cu finantare europeana sicele cu fonduri rambursabile (BEI, BERD etc.).

"Conducerea Bechtel stia ca, odata ce se pot realizaprioritatile MTI de realizare a proiectelor cu finantare europeana,in anul 2010 vor fi diminuate drastic sumele alocate pentru lucraridirect de la bugetul de stat. Astfel, companiei Bechtel i s-auoferit asigurari ca se vor plati, pana in luna aprilie, datoriilepentru lucrarile efectuate anul trecut (la fel cum in 2009 amplatit datoriile pentru 2008)", afirma reprezentantii MTI.

Datoriile MTI catre Bechtel se ridica la peste 200 mil. euro sivor fi platite in urma unui grafic convenit de ambele parti pana inluna aprilie, insa continuarea lucrarilor la alte tronsoane anulacesta este incerta. "In aceste conditii, ministerul a propuscompaniei Bechtel gasirea unor solutii alternative de finantare,care sa nu influenteze bugetul de stat".

Bechtel a anuntat miercuri ca va efectua concedieri colective,iar ulterior sindicatul muncitorilor a anuntat ca de la 5 martievor fi concediati toti cei 1.933 de angajati romani ai autostrazii.Constructorul a afirmat si ca administratorul drumurilor (CNADNR)nu asigura "accesul liber si fara obstacole la suprafete de terencu o intindere considerabila, situate una in continuarea celeilate,in vederea efectuarii lucrarilor de constructie". In replica, MTIsustine ca CNADNR nu va expropria niciodata terenuri pe care unconstructor va lucra doar peste doi sau trei ani.

"Nu putem bloca banii alocati de buget in exproprierea unorterenuri pe care nu se va lucra anul acesta, existand o limitareextrem de stricta impusa de bugetul de stat", spun reprezentantiiMTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO