Eveniment

BERD a cumparat 50% din centrul Renault de la Titu

20.04.2009, 19:01 34

Intr-o tranzactie surpriza, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, unul dintre cei mai mari investitori din Romania, va prelua o participatie de aproape 50% din Renault Tehnologie Roumanie in urma participarii la majorarea de capital al companiei cu 44 mil. euro.

Renault va majora capitalul RTR la 90 mil. euro de la 28 mil. euro in prezent pentru a finanta lucrarile de dezvoltare a centrului tehnologic din Titu, unde sunt testate modele Renault si Dacia. Investitiile pentru prima faza de dezvoltare a centrului din localitatea damboviteana Titu se ridica la 166 mil. euro, iar investitia totala este de 450 mil. euro. "Nu este o noutate ca multe companii trec prin crize de trezorerie. Renault are solvabilitate destul de puternica, dar s-a adresat BERD pentru a participa la aceasta investitie", au declarat surse apropiate companiei.
BERD se afla la prima investitie din ultimii doi ani si jumatate care presupune si preluarea unei participatii in cadrul unei companii din Romania. Ultima investitie de acest fel a fost realizata in cadrul E.ON Gaz Romania, BERD preluand indirect 5% din actiuni. In ultimii doi ani BERD s-a concentrat pe exitul din afa-cerile locale unde detinea participatii, precum cea din cadrul Lafarge Ciment, la inceputul anului 2009. In urma vanzarii participatiei de 20% din cadrul Lafarge Ciment BERD a incasat 215 milioane de euro.
Durata pentru care BERD va pastra participatia in cadrul RTR este de 6 ani, Renault urmamd sa rascumpere actiunile dupa aceasta perioada. "Deocamdata nu se stie daca BERD va participa si la urmatoarele majorari de capital al RTR, care variaza in functie de etapele de dezvoltare, sau daca isi va diminua participatia odata cu evolutia centrului. Renault insa va rascumpara actiunile", au declarat sursele mentionate.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO