Eveniment

BERD: cresterea PIB, mai mult recuperare decat progres

09.12.2002, 00:00 12

Mare parte din cresterea economica a Romaniei in ultimii ani reprezinta de fapt o recuperare a pierderilor din anii de criza de la sfarsitul deceniului trecut, deci nu este un progres real, afirma economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Willem Buiter. "Cresterea adevarata de-abia acum incepe si pentru aceasta este nevoie de imbunatatirea productivitatii si de mai multe investitii", spune Buiter.
Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in 1997 cu 6,1%, in 1998 cu 5,4% si in 1999 cu 3,2%. Ultimii doi ani au consemnat cresteri economice de 1,8%  si 5,3%, iar autoritatile asteapta anul acesta o majorare a PIB cu 4,5-5%. Prognoza BERD indica pentru 2002 o crestere a PIB de numai 3,5%, desi pe noua luni PIB a fost mai mare cu 4,5% fata de aceeasi perioada din 2001.
"Aceasta ar fi cresterea economica de care Romania ar avea nevoie pentru a progresa, dar deocamdata este vorba numai de o recuperare", spune Buiter.
Volumul investitiilor straine directe in Romania in anul 2002 este preconizat de BERD la 1,2 miliarde de dolari, valoarea cumulata pentru perioada 1989-2001 fiind de 7,9 miliarde de dolari.
Potrivit lui Buiter, volumul investitiilor straine s-ar dubla fata de cel din acest an daca Romania s-ar angaja ferm pe calea reformelor.
"Romania ar putea atrage de doua ori mai multe investitii straine decat in acest an daca reformele sunt credibile si tara va fi pregatita sa se integreze in UE in 2007. Pana atunci mai sunt doar patru ani si, desi s-au inregistrat progrese,  mai sunt multe lucruri de facut", a spus Buiter.
El a precizat ca unul din domeniile in care Romania are, pe termen lung, un potential ridicat este agricultura, dar aceasta este subdezvoltata.
"In tarile industrializate, agricultura nu are o contributie ridicata la PIB si nici nu ocupa o mare parte a fortei de munca. In Romania este invers. De asemenea, in statele bogate, agricultura este puternic subventionata si protejata, iar Romania trebuie sa isi reformeze agricultura pentru a face fata concurentei", a precizat reprezentantul BERD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO