Eveniment

BERD: Greenfield-urile trebuie sa ia locul privatizarilor

23.02.2006, 21:16 11

Capacitatea de atragerea de investitii straine directe de tip greenfield trebuie sa fie imbunatatita, in conditiile in care procesul de privatizare se aproprie de sfarsit, arata raportul asupra Romaniei pe 2005 al BERD.

Acestea sunt insa dependente de"imbunatatirea mediului invesitional si de asigurarea unei forte de munca bine calificate si competitive, in cadrul rigid al legislatiei Uniunii Europene in domeniu", spun expertii BERD.

Analistii financiari spun de asemenea ca, odata cu finalizarea marilor privatizari, evolutia cursului de schimb va deveni mult mai sensibila la fluxurile de capitaluri, mai ales in contextul unor deficite externe considerabile. Astfel, intrarile din investitii de tip green-field (fabrici construite de la zero) trebuie sa ia locul capitalurilor aduse pana acum de privatizari, in caz contrar fiind posibile corectii de curs, sub presiunea importurilor tot mai mari.

Raportul BERD arata ca pentru sporirea capacitatii de atragere de investitii greenfield, Romania trebuie sa continue imbunatatirea mediului de afaceri si sa asigure un cadru legislativ stabil si transparent. Totodata, reforma administratiei publice trebuie sa continue, in timp ce schimbarile in justitie trebuie implementate efectiv.

Expertii bancii arata ca limitarea accesului la finantari in valuta prin normele BNR va diminua capacitatea societatilor mici si mijlocii de a se finanta, in conditiile in care vor avea nevoie de investitii semnificative, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

BERD finantase pana la sfarsitul anului trecut programe de dezvoltare in Romania, in valoare totala de peste 2,9 miliarde de euro. Calculele bancii arata ca proiectele finantate au adus investitii suplimentare de inca aproape 6 mld. euro, majoritatea mergand spre sectorul privat. Potrivit raportului, BERD va continua sa-si majoreze expunerea pe piata locala, in special fata de companiile private.

Principalele modalitati de investire vor fi participatiile la capital si creditele subordonate, dar si finantarile pe termen lung acordate chiar si in moneda locala.

In pofida eforturilor de pana in prezent, infrastructura ramane una dintre verigile slabe ale economiei romanesti, fie ca e vorba de infrastructura de transport sau energetica, arata raportul. In domeniul energetic, privatizarea este cuvantul cheie, la fel cum autostrazile si modernizarea cailor ferate ar trebui sa fie prioritatile in transport, mai spun expertii BERD.

Privatizarea companiilor de stat trebuie finalizata, pentru ca acestea sunt sursa de indisciplina financiara (sunt mari datornici la buget) si comerciala (au datorii si catre furnizori), iar reformele trebuie sa se concentreze in sectorul energetic. Arieratele acumulate de companiile de stat ingreuneaza bugetul, iar politica salariala din sectorul public este prea generoasa, alimentand deficitele din economie, mai arata raportul.

Raportul are forma unei strategii de dezvoltare propuse Romaniei pentru atingerea parametrilor necesari inaintea integrarii, strategia fiind aprobata de board-ul BERD la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO