Eveniment

BM: Taxele si impozitele tin pe loc dezvoltarea afacerilor

11.09.2008, 19:47 16

Romania va ramane si anul viitor pe locul 47 intr-un top al Bancii Mondiale privind cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, in urma unor state precum Azerbaidjan sau Botswana, cea mai importanta slabiciune fiind legata de reglementarile care vizeaza plata taxelor si impozitelor.
Potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business", Romania se va mentine in 2009, ca si in 2008, pe locul 47 din 181 in clasamentul statelor care ofera cele mai bune conditii de dezvoltare a afacerilor.
In afara unor state dezvoltate, precum Noua Zeelanda (locul 2), SUA (3), Marea Britanie (6) sau Franta (31), Romania este surclasata atat de unele tari central si est-europene, precum cele baltice, Slovacia (pozitia 36), Ungaria (41) si Bulgaria (45), cat si de state mai putin dezvoltate, cum ar fi Azerbaidjan (33) sau Botswana (38).
In raportul publicat anul trecut, Banca Mondiala plasa Romania pe locul 48, in urcare cu 23 de pozitii fata de 2006.
Cel mai slab cotat capitol, in raportul prezent, este cel al platii taxelor si impozitelor, Romania situandu-se pe locul 146, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru plata celor 113 impozite. Romania percepe de altfel cel mai mare numar de impozite, dintre statele analizate, potrivit datelor BM, la polul opus situandu-se Qatarul si Insulele Maldive, cu cate o singura taxa. In ceea ce priveste timpul alocat platii acestor impozite, primul loc in clasament este ocupat de Insulele Maldive, cu zero ore, iar ultimul de Brazilia, cu 2.600 de ore pe an.
Singura reforma operata de Romania in perioada 2007-2008 s-a referit la punerea in aplicare a contractelor, situan-du-se pe locul patru in topul statelor incluse in raport, in functie de eficienta noilor reglementari din acest domeniu. La nivelul statelor analizate, Romania ocupa locul 31. Expertii BM arata ca Romania detine cele mai bune performante la capitolul creditare, dintre domeniile analizate, ocupand locul 12 in topul statelor incluse in studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO