Eveniment

BNR a mutat 5 mld. euro din rezerva valutară din depozite la bănci în bonduri occidentale

14.06.2010, 19:00 27

Banca Naţională a mutat în aprilie aproape 5 miliarde de eurodin depozitele plasate la băncile din străinătate în titluri devaloare negociabile (în general obligaţiuni de stat) în încercareade a obţine randamente superioare din administrarea rezervelorvalutare, arată datele instituţiei.

Astfel, soldul depozitelor plasate la bancile din strainatate acoborât în aprilie cu 29% fata de luna anterioara, pâna la 41,4miliarde de lei (echivalentul a 10,1 milioane de euro), în timp cesumele investite în obliga tiunile emise de alte state au ajuns la87,6 miliarde de lei (21,2 mil. euro), ceea ce reprezinta 58% dinrezerva totala.

BNR: Adaptare la conditiile pietei

Oficialii bancii centrale spun ca miscarea consemnata în mai nureprezinta o schimbare de strategie, ci este pur si simplu oadaptare la conditiile de pe piata.

"Modificarile semnalate sunt de natura operationala si nureprezinta o schimbare a strategiei privind administrarearezervelor internationale. Obiectivele administrarii rezervelorinternationale sunt trei: siguranta, lichiditate si obtinerea uneiperformante adecvate conditiilor pietei", a declarat Mugur Stet,purtatorul de cuvânt al BNR.

În ultimul an, sumele plasate de BNR în depozite la bancile dinstrainatate (în special banci centrale din state puternice) s-audublat, atingând în martie un record de 59 de miliarde de lei (14,4mld. euro), adica 40% din totalul rezervelor internationaleadministrate de banca centrala.

Cresterea puternica s-a datorat în principal sumelor intrate încontul BNR de la Fondul Monetar International (FMI), bani care aufost ulterior plasati pe piata pentru ca banca centrala sa încasezedobânzi din administrarea lor. Din împrumutul stand-by contractatîn primavara trecuta de la FMI în contul BNR au intrat circa 7miliarde de euro, în timp ce o alta parte a intrat direct laTrezoreria statului pentru finantarea deficitului bugetar.

Trend ascendent la plasamentele în titluri ale altorstate

În schimb, plasamentele în titluri de stat s-au plasat pe untrend descendent dupa ce au atins un record de 90,6 mld. lei înseptem brie anul trecut, tendinta întrerupta brusc în aprilie.Analistii apreciaza ca miscarea consemnata în aprilie s-ar puteadatora altor motive decât cautarea unor randamente superioare.

"Nu sunt randamente vizibil mai mari pe obligatiuni de stat.Probabil ca banca centrala a avut de onorat niste obligatii si deaceea vedem aceasta schimbare de tendinta", a comentat DragosCabat, managing partner la Financial View.

La sfârsitul lui aprilie, sumele plasate de BNR în depozite sititluri de stat în strainatate reprezentau peste 85% din valoarearezer velor internationale, nivelul mentinându-se constant înultimul an. Investitiile în titlurile de stat au fost netsuperioare în majoritatea timpului, doar la sfârsitul primuluitrimestru înregistrându-se un echilibru relativ între cele douatipuri de plasamente.

În timp ce Banca Nationala poate cum para obliga ti uni emise dealte state, din consi derente prudentiale nu poate cumpara directtitluri de stat emise de Ministerul de Finante. "Asa se întâmplapretutindeni. Este o masura de precautie, pentru ca altfel ajungisa-ti autofinantezi deficitele, ceea ce nu este normal", explicaCabat.

Chiar daca bancile centrale evita sa autofinanteze deficitelebugetare ale propriilor state, Fed, Banca Angliei si Banca CentralaEuropeana (BCE) au eliminat aceste restrictii odata cu accentuareacrizei financiare si au cumparat titluri de stat pentru a stabilizapietele.

Aproape trei miliarde de euro erau pastrate de BNR la sfârsitullunii aprilie în aur monetar, în timp ce înca un miliard de euroera reprezentat de disponibilul la FMI. Înca 1,25 miliarde de eurodin rezerva BNR erau, la sfârsitul lui aprilie, bani în numerar sialte actiuni si participatii de capital.

Deciziile privind plasarea rezervei valutare se iau de catreComitetul de administrare a rezervelor internationale carefunctioneaza la BNR. Potrivit propriei strategii, BNR faceplasamente în titluri emise de guvernul american, de agentiiguvernamentale sponsorizate de guvernul SUA, de guverne sau agentiiguvernamentale din UE, precum si de alte guverne care au ratingAAA.

De asemenea, pot fi facute plasamente si în obligatiuni emise deinstitutii supra nationale sau chiar private, daca titlurile suntgarantate cu active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO