Eveniment

BNR a preferat sa le dea o lectie speculatorilor pe leu decat sa forteze atingerea tintei de inflatie

27.11.2007, 19:25 13

Decizia BNR de a tolera cresterea euro la peste 3,6 lei sugereaza ca banca centrala s-a resemnat in fata iminentei ratari a tintei de inflatie, care nu ar mai fi putut fi atenuata decat de o intarire a leului pe final de an.
Banca Nationala a ales sa-si asume pierderea de credibilitate pe care o implica ratarea tintei, preferand in schimb sa le dea o lectie jucatorilor speculatori care au facut plasamente pe lei si sa incerce sa se pozitioneze mai bine in vederea atingerii tintei de inflatie pe 2008, de 3,8% plus-minus un punct procentual.
"Daca au castigat din diferentialul de dobanda, de ce nu ar pierde din curs?", intreaba retoric Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
De cand a liberalizat complet contul de capital, banca centrala s-a aratat preocupata sa descurajeze intrarile de capital speculativ care provoaca intariri nesustenabile ale leului, fiind gata sa permita deprecierea brusca a monedei in momentul in care unii jucatori decid sa-si retraga investitiile. Castigul obtinut din dobanda este astfel subtiat in momentul in care leii sunt schimbati in euro. Daca BNR ar fi intervenit in prima faza a miscarii de crestere a cotatiilor, speculatorii ar fi beneficiat de un curs mai bun la iesire si pentru sume mai mari, conservadu-si mai bine castigul initial.
Jocul BNR cu nervii speculatorilor straini are insa consecinte si asupra pietei locale, putand genera chiar stari de panica mai ales in randul celor indatorati in valuta. Asa ca dupa socul deprecierii leului de saptamana trecuta, cursul a inceput sa dea inapoi, insa este posibila aparitia cel putin a unui al doilea val, in functie de cat capital speculativ a ramas pe piata si de noile evaluari facute de investitori dupa experienta retragerilor recente.
"Acum stim cat de rau poate fi sa castigi pe termen scurt in dezinflatie din aprecierea nesustenabila a leului", spune Isarescu.
Prin strategia adoptata in privinta cursului de schimb, BNR incearca sa previna viitoare intrari masive de capital speculativ, odata ce investitorii vor fi avut o experienta negativa la plecare, insa ramane de vazut cat succes va avea pana la urma.
In conditiile actuale, Banca Nationala evita sa convoace o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie dedicata adaptarii politicii monetare la noile conditii de piata probabil pentru a nu da impresia ca este mai mult decat ingrijorata de evolutiile recente si mai ales de perspective.
Cu riscul de a fi acuzata de "blasfemie" fata de "manualul tintirii inflatiei", BNR isi rezerva dreptul de a opera pe piata monetara si pe cea valutara dupa cum considera necesar. De pilda, regulamentul ii permite sa absoarba lichiditati de la banci prin depozite oricand in cursul saptamanii, nu numai lunea. De asemenea, experienta arata ca o poate face la dobanzi mai mari decat rata de politica monetara.
Consiliul de Administratie se intruneste si in alte sedinte decat cele anuntate public pe tema politicii monetare, putand imputernici oricand conducerea executiva sa dea o flexiblitate mai mare dobanzii de interventie. Operatiunile BNR ar putea deveni astfel mai "obscure", dupa expresia guvernatorului, care considera ca interventiile pe piata monetara erau pana acum "extrem de transparente", avand in vedere ca, de cele mai multe ori, erau cunoscute dinainte si data operatiunii, si dobanda oferita.
Pentru a evita speculatiile privind intensitatea si durata dezbaterilor din sedintele Consiliului de Administratie dedicate politicii monetare, BNR ar putea adopta cel putin partial modelul de comunicare al Bancii Centrale Europene, care, la scurt timp dupa luarea deciziei privind rata dobanzii, emite un comunicat succint in care enunta decizia respectiva, iar ulterior da publicitatii un comentariu mai amplu, prezentat in cadrul unei conferinte de presa.
Cat priveste informatiile publice legate de eventuale interventii pe piata valutara, guvernatorul BNR spune ca analizeaza posibilitatea ca rapoartele trimestriale privind inflatia sa includa si anumite referiri la astfel de operatiuni realizate in lunile precedente acoperite de raport.

Mugur Isarescu despre speculatori: Daca au castigat din diferentialul de dobanda, de ce nu ar pierde din curs?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO