Eveniment

BNR, Finanţele, CNVM, CSA şi CSSPP spun că sistemul financiar este stabil

Autor: Razvan Voican

07.10.2010, 23:42 18

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, din care facparte şefii organismelor de supraveghere şi reglementare îndomeniu, a concluzionat ieri, după o şedinţă de analiză aevoluţiilor recente, că sistemul financiar din România estestabil.

La întâlnire a participat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, careeste şi şi preşedinte în exerciţiu al Comitetului, MinisterulFinanţelor a fost reprezentat de Gheorghe Gherghina, secretar destat responsabil cu bugetul, alături de Gabriela Anghelache,preşedintele CNVM, Angela Toncescu, preşedintele Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor (CSA), şi Mircea Oancea, preşedinte alComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP).
Comitetul a discutat şi despre proiectul dezbătut la nivelul UEprivind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, precumşi despre noua propunere a Comisiei Europene în domeniul garantăriidepozitelor bancare.

Acest comitet de management al crizelor financiare a fost înfiinţatîn toamna lui 2007 pentru respectarea cerinţelor Uniunii Europeneşi tot de atunci este condus de Mugur Isărescu, care a fost realespreşedinte, mandatul fiind de câte un an. Iniţial fusese vorba cafuncţia să fie deţinută prin rotaţie de fiecare dintre şefii celorcinci instituţii implicate.
Principalul obiectiv al Comitetului este dezvoltarea unor planuride reacţie în situaţii neprevăzute pe pieţele financiare,realizarea de exerciţii de simulare a crizelor şi de teste derezistenţă a instituţiilor financiare la nivel naţional.
De asemenea, este implicat în simulările de turbulenţe financiare,care sunt realizate periodic la nivel european. Atât la niveleuropean, cât şi în fiecare stat membru există acorduri demanagement al crizelor financiare. În România acordul a fost semnatpe 31 iulie 2007 de cele cinci instituţii amintite.
Conţinutul acordurilor este secretizat astfel încât pieţelefinanciare să nu cunoască, în detaliu, modul de intervenţie alcomitetelor de stabilitate financiară şi măsura în care pot fisalvate în eventuale situaţii de faliment.
Din noiembrie 2007 şi până în prezent, Comitetul a emis numai şasecomunicate în urma şedinţelor de evaluare, având o frecvenţăaleatorie. În 2009 fusese aprobat un calendar cu 5 întruniri, făcutpublic, însă pentru 2010 nu a mai fost publicat pe site-ul bănciicentrale. Conform regulamentului, Comitetul se reuneşte oricândeste nevoie, dar cel puţin trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO