Eveniment

BNR taie marti 0,25% din dobanda-cheie, spun analistii. Vor scadea si bancile ratele la credit?

BNR taie marti 0,25% din dobanda-cheie, spun analistii. Vor scadea si bancile ratele la credit?
02.05.2010, 23:08 51

Majoritatea analistilor se asteapta ca Banca Nationala sa reducadobanda-cheie cu numai un sfert de punct procentual, pana la 6,25%pe an, in sedinta de politica monetara de maine, date fiindincertitudinile privind preturile administrate si alecombustibililor, criza datoriilor din Europa si stoparea tendinteide apreciere a leului. De la inceputul anului, dobanda BNR a scazutcu un punct si jumatate.

"Banca centrala ar putea taia dobanda la un minim record de6,25% pe an. Cresterea preturilor administrate si a cotatieipetrolului pe pietele internationale este riscul principal carepoate aparea in urmatoarele luni, in timp ce o productie agricolabuna si stabilizarea cursului la 4,1 lei/euro ar putea diminuapresiunile inflationiste", apreciaza Eugen Sinca, analist in cadruldepartamentului de cercetare al BCR.

Raiffeisen si ING Bank se asteapta, de asemenea, la o reducerecu un sfert de punct procentual a dobanzii-cheie, apreciind ca rataanuala de crestere a preturilor se va situa pana la finele anuluiundeva intre 4,2%-4,9%, peste nivelul de 4,2% inregistrat inmartie.

In schimb, analistii Barclays sunt mai optimisti, vazand dobandade politica monetara la 6% pe an dupa sedinta de maine si la 5% pean la sfarsitul lui 2010. Britanicii isi bazeaza estimarea pescaderea consumului si stagnarea economiei.

Asteptarile pentru o reducere mai mare a dobanzii, cu pana lajumatate de punct procentual, au fost abandonate de analistiilocali dupa amplificarea crizei datoriilor Greciei.

"Reducerea dobanzii este necesara in continuare pentru a ajutaeconomia, dar mediul economic din regiune s-a deterioratsemnificativ si riscurile nu vor disparea pentru o perioada pentruca problemele nu vor putea fi rezolvate usor", comenteaza NicolaieChidesciuc, economistul-sef al ING. ING se astepta pana de curandla reducerea dobanzii-cheie cu o jumatate de punct.

Bancile locale estimeaza insa ca dupa sedinta de maine dobandade politica monetara sa fie mentinuta la nivelul de 6,25% pe anpentru o perioada mai lunga de timp.

"Avand in vedere incertitudinile privind inflatia, va fi dificilca BNR sa reduca in continuare dobanda de politica monetara. Neasteptam ca dobanda sa ramana la 6,25% pe an pana in trimestrulpatru", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen,intr-un raport al bancii.

Si Citigroup vede dobanda bancii nationale la 6,25% pe an panala finalul lui 2010.

Mai optimisti, analistii BRD cred ca dobanda ar putea coborichiar pana la 5,75% la sfarsitul anului cu conditia ca ratainflatiei sa scada sub pragul de 4%.

In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii,asteptarile indica o mentinere a acestora la 25% la pasivele invaluta si 15% la pasivele in lei in conditiile in care olichiditate mai mare pe piata ar putea pune presiune pe cursulleu/euro in sensul slabirii monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO