Eveniment

BREAKING! Preşedintele Biden: Vom aduce trupe suplimentare în Ţările Baltice pentru a contracara ameninţarea rusă. Vom tăia orice finanţare către Rusia din partea Vestului. Luni am văzut clar că Vladimir Putin vrea să rescrie istoria. Franţa anulează discuţia cu Lavrov. UE sancţionează toţi deputaţii ruşi care au votat pentru recunoaşterea regiunilor separatiste

BREAKING! Preşedintele Biden: Vom aduce trupe...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

22.02.2022, 21:30 1928

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi într-o declaraţie de presă că SUA va aduce trupe suplimentare în Ţările Baltice pentru a contracara ameninţarea rusă şi că va tăia orice finanţare către Rusia din partea Vestului sau instituţiilor din Vest.  

”Rusia nu doar că nu s-a retras din Belarus şi de la graniţă, dar a adus rezerve de sânge, submarine, amfibii. Vedem cum Vladimir Putin vrea să rescrie istoria”

Biden a anunţat că SUA va impune încă o traşnă de măsuri împotriva Rusiei, după mişcările recente ale lui Putin în Estul Ucrainei. Printre măsuri, preşedintele Biden a spus că a discutat cu Germania şi proiectul Nord Stream 2 este blocat complet. 

”Vladimir Putin atacă dreptul Ucrainei de a exista. Indirect, el a ameninţat teritorii care au fost anterior deţinute de Rusia, inclusiv ţări care în prezent sunt membre NATO”. 

De asemenea, Biden a anunţat că va bloca orice deal-uri implică două mari bănci din Rusia - VEB şi Banca Militară Rusă, şi va tăia complet de la finanţare internaţională părţi din economia rusească. Biden a spus că măsurile merg mult mai departe decât orice alte sancţiuni şi că va tăia complet guvernul de la finanţare din partea Vestului pentru datoria suverană. 

- continuă - 


Uniunea Europeană va sancţiona toţi deputaţii ruşi care au votat rezoluţia în favoarea recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, anunţă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Uniunea Europeană va adopta "sancţiuni care vor face foarte rău Rusiei", a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Figaro.

Cei 351 de membri ai Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, care au votat rezoluţia de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk vor fi vizaţi direct de sancţiuni. Activele internaţionale pe care le deţin vor fi blocate şi nu vor mai avea drept de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.

"UE a păstrat şi alte instrumente, pentru eventualitatea unor noi acţiuni ale Rusiei, căci povestea nu s-a încheiat", a afirmat Josep Borrell Fontelles.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis, la propunerea Dumei de Stat, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o "statalitate autentică".

Consiliul UE a aprobat marţi sancţiuni propuse de Comisia Europeană împotriva Rusiei. "Obiectivul este blocarea finanţării acţiunilor de escaladare, limitarea politicilor agresive ale Moscovei", au anunţat, într-o declaraţie comună, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. Sancţiunile vizează companii bancare, pieţe financiare şi relaţiile comerciale.


 

Franţa consideră că Vladimir Putin "nu mai onorează semnătura Rusiei", iar Ministerul de Externe de la Paris a decis, în contextul evoluţiilor din criza Rusia-Ucraina, anularea discuţiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Vladimir Putin "nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumenlete, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete", a afirmat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

În acest context, Jean-Yves Le Drian a anulat întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marţi, Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, permisiunea utilizării forţei militare în afara Rusiei pentru protejarea regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută. "Dacă va fi necesar, ne vom îndeplini obligaţiile asumate" faţă de republicile Lugansk şi Doneţk, a afirmat Vladimir Putin după ce Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate solicitarea de utilizare a armatei ruse în afara ţării.

Vladimir Putin pretinde că Acordul de la Minsk a fost anulat de autorităţile de la Kiev, prin nerespectarea prevederilor acestuia. Liderul de la Kremlin crede totuşi că frontierele republicilor nerecunoscute de comunitatea internaţională Lugansk şi Doneţk vor fi delimitate la finalul acestei crize, prin negocieri. "Acum nu este posibil acest lucru, dar în viitor va fi posibil", a apreciat Putin.

O intervenţie militară rusă în Donbas riscă să genereze un conflict militar de amploare cu armata ucraineană, care, în ultimele ore, a mobilizat forţe masive pe linia de contact. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va accepta modificarea frontierelor ţării, sugerând că astfel că armata ucraineană va intra în confruntări cu armata rusă. "Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului", a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă.


Un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi şase au fost răniţi, marţi, în confruntări cu insurgenţi separatişti proruşi, în regiunile Lugansk şi Doneţk, anunţă armata ucraineană, conform cotidianului Le Figaro.

"Un militar a fost ucis în regiunea Lugansk", a declarat Pavlo Kovalciuk, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Alţi şase militari ucraineni au fost răniţi în diverse incidente produse marţi în Donbas.

Confruntările militare s-au intensificat în ultima săptămână în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Criza riscă să escaladeze în contextul în care armata rusă ar putea interveni în scurt timp în aceste regiuni, după ce preşedintele Vladimir Putin le-a recunoscut luni independenţa. O intervenţie militară rusă riscă să întâmpine rezistenţa puternică a armatei ucrainene, care în ultimele ore a mobilizat trupe pe linia de contact din Donbas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO