Eveniment

Brexitul ar putea aduce României un cost suplimentar de 600 mil. euro

Brexitul ar putea aduce României un cost suplimentar de...

Autor: Răzvan Botea

24.01.2019, 00:07 74

România ar putea să plătească un cost de 1,3% din PIB pentru a-şi menţine statutul de membru al Uniunii Europene în loc de 1% din PIB - cât este cotizaţia obligatorie actuală a fiecărui stat membru - ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE.

În valoare absolută, contribuţia anuală a României ar trebui să crească de la 2 miliarde de euro la 2,6 miliarde de euro anual, luând în calcul o valoare estimată a PIB-ului de 200 de miliarde de euro în 2018.

„Din punctul meu de vedere, contribuţia naţională ar trebui să fie de 1,3%. Dacă o ţară nu este de acord, întrebăm: ce vrei să faci? 12-13 miliarde de euro pe an vor fi lipsă la bugetul UE dacă Marea Britanie iese din UE“, a declarat europarlamentarul polonez Jan Olbrycht în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles.

Totuşi, România va rămâne un beneficiar net al apartenenţei la Uniunea Europeană, având în vedere că fondurile europene absorbite depăşesc valoarea contribuţiei României ca stat membru.

Din 2017 până în octombrie 2018 România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 16,5 miliarde de euro şi a primit 48,6 miliarde de euro, generând un beneficiu net de 32,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO