Eveniment

Bruxellesul a aprobat ajutorul statului român pentru energofagii Mittal şi Alro

Bruxellesul a aprobat ajutorul statului român pentru...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

16.10.2014, 00:03 118

"Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori acum o oră", a anunţat Niţă, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, adăugând că aceasta este "o veste bună pentru toată lumea".

În vara acestui an, Guvernul a decis că marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi putea fi aplicată doar după primirea avizului Comisiei Europene.

Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau AlcelorMittal Galaţi, s-au tot plâns în ultimii ani de preţul prea mare al energiei electrice şi în special de ajutorul de stat acordat de guvern producătorilor de energie din surse regenerabile.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Creşterea costurilor cu energia electrică ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preţurilor produselor industriale şi, implicit, asupra competitivităţii industriei energointensive.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO