Eveniment

Bruxellesul cere clarificări privind Ordonanţa 50

05.10.2010, 23:51 17

Comisia Europeană a transmis, săptămâna trecută, o scrisoareautorităţilor române prin care solicită clarificări în legătură cumodul în care Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 privind contractele decredite ale populaţiei preia în legislaţia naţională directivaeuropeană în domeniu.

Potrivit Mediafax, care citează surse guvernamentale, procesul arputea fi primul pas spre declanşarea unei proceduri de infringementîmpotriva României. Încă de la apariţia Ordonanţei 50 băncile s-aurevoltat şi au lăsat să se înţeleagă că vor cere Comisiei Europenedeschiderea unei proceduri de infringement împotriva României.Băncile au solicitat la întâlnirile cu delegaţia FMI şi a CE să fieintrodusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să obligeGuvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentrupopulaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacereacontractelor în derulare.

Ordonanţa 50 transpune în legislaţia românească o directivă a UEdin 2008. Ea prevede eliminarea comisionului de rambursareanticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânziiîn funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugăo marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractuliniţial. Bancherii susţin că OUG 50 depăşeşte reglementările dindirectiva europeană, întrucât se aplică şi creditelor în derulare,în vreme ce clienţii băncilor care s-au reunit în grupuri peinternet cer instituţiilor de credit să respecte întocmaiordonanţa. Ei au cerut Parlamentului, într-o scrisoare, să adopteordonanţa în forma Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO