Eveniment

Bucurestiul, mai scump an de an

01.02.2006, 21:25 17

Bucurestiul a urcat 14 locuri, pe pozitia 95, in cel mai recent clasament al oraselor lumii realizat de Economist Inteligent Unit (EIU) in functie de costurile de trai.

Studiul realizat de EIU este bianual si compara costurile in dolari la produsele si serviciile reprezentative in peste 130 de orase din toata lumea. Punctajul este calculat in functie de costurile de trai din New York, la care sunt raportate celelalte orase.

Bucurestiul a devenit mai scump decat capitala Bulgariei, Sofia, care a coborat de pe locul 104 pe 110. In editia anterioara a studiului, capitala Romaniei a ocupat locul 109, in urma Sofiei.

Costurile din Bucuresti sunt in continuare mai mici decat cele din Budapesta - locul 77 si Varsovia - pozitia 63. Analistii EIU apreciaza ca economiile in tranzitie au inregistrat cresteri ale costurilor de trai, unele fiind incurajate de intrarea in UE sau de inceperea negocierilor de aderare.

Astfel, Belgrad - locul 107, Kiev - locul 82, Praga - 58 si Istanbul - 48 au inregistrat o crestere a costurilor de trai cu peste 5% fata de anul precedent. Aceeasi situatie a fost consemnata in Bucuresti si Varsovia.

Schimbari importante au avut loc la varful clasamentului, unde Oslo a depasit capitala Japoniei, Tokio, care a pierdut primul loc dupa 14 ani. Oslo a ocupat in topul anterior pozitia a treia. Clasamentul primelor 30 de tari in functie de costurile de trai este dominat de capitalele europene, care ocupa 20 de pozitii. Printre acestea se numara Paris - locul 4, Copenhaga - 5, Londra - 7, ZŸrich - 6, Geneva -8, Helsinki -10.

Potrivit analistilor EIU, pozitionarea pe primele locuri a oraselor mai dezvoltate din Europa de Vest nu este surprinzatoare. Singura capitala din Europa Centrala si de Est care a reusit sa se pozitioneze in topul celor mai scumpe 30 de destinatii a fost Moscova, situata pe locul 29.

In afara de Tokio, alte capitale asiatice in top sunt Osaka-Kobe (2), Seul (13) si Hong Kong (14).

In America de Nord si Canada, din 16 capitale care au fost incluse in clasament, locuri importante ocupa New York, pozitionat pe locul 27, Chicago - 35, Los Angeles - 35, San Francisco - 40, in timp ce Montreal si Vancouver impart pozitia 43.

Nivelurile crescute ale consumului si inflatiei au determinat o crestere a costurilor de trai in multe capitale din America Latina.

Doar patru orase au inregistrat o scadere a costurilor in aceasta regiune. Asuncion - Paraguay, ocupanta locului 124, este cel mai ieftin oras din America Latina, cu un indice al costurilor de trai egal cu 45% din cel inregistrat in New York.

Cea mai mare crestere a nivelului costurilor in regiune a fost inregistrata de Rio de Janeiro si San Paulo, care au urcat fiecare cate 22 de pozitii, pana la locul 87.

Cel mai ieftin oras din lume ramane Teheran, in care costurile reprezinta o treime din cele din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO