Eveniment

Bugetul a incasat cu 2 miliarde de euro mai putin decat sperau Finantele

Bugetul a incasat cu 2 miliarde de euro mai putin decat sperau Finantele

Click pentru imaginea intreaga

23.01.2008, 19:00 12

Veniturile bugetare au fost de 121,5 miliarde de lei (36,4 miliarde de euro) la nivelul intregului an 2007, cu 6,9 miliarde de lei (2,07 mld. euro) sub programul rectificat de incasari, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Procentual, colectarea veniturilor a fost cu 5,4% sub asteptari, conform aceleiasi surse.
Comparativ cu forma initiala a programului insa, incasarile au fost doar cu 0,5% sub asteptari, ceea ce inseamna ca practic Finantelor "le-a iesit" bugetul votat in Parlament. Ulterior insa, primele doua rectificari bugetare de anul trecut au majorat semnificativ tintele de incasari, a treia reducand usor programul. Cu alte cuvinte, optimismul din prima parte a facut Finantele sa supraestimeze cu circa 2 miliarde de euro capacitatea de incasare a bugetului.
Cele mai mari goluri fata de programul rectificat de incasari au fost inregistrate la taxele vamale (minus 45%), accize (10%), TVA (9%) si impozitul pe profit (7%). Doar impozitul pe venit si taxele si impozitele locale au colectat peste programul rectificat, arata cifrele MEF.
Saptamana trecuta, ministrul finantelor a explicat performantele sub asteptari ale bugetului printr-o serie de venituri neincasate si de cheltuieli neprevazute, o mare parte dintre acestea fiind cauzate de seceta din vara lui 2007, care a incetinit economia. In timp ce bugetul pe 2007 a fost construit pe baza unei cresteri economice de 6,5%, ulterior aceasta tinta de crestere a fost rectificata in jos (la 6,1%), cresterea pe primele noua luni fiind de 5,8%. Rezultatul a fost imediat vizibil in colectarile bugetare, dupa cum arata statisticile Finantelor.
Chiar si asa insa, veniturile bugetului public au fost cu 22% mai mari (in lei) fata de incasarile din 2006. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de impozitul pe venit si salarii (plus 42%), taxele si impozitele locale (39%), impozitul pe profit (33%) si contributiile de sanatate (26%). Pe partea de cheltuieli, bugetul pe 2007 a fost mai aproape de estimari. Bugetul a inchis anul cu un deficit de 2,4% din PIB, egal cu tinta oficiala (care a fost totusi revizuita in jos de la 2,8% in cursul anului trecut).
Anul acesta, bugetul are in plan o crestere de 20% a incasarilor si de 21% a cheltuielilor comparativ cu 2007. Tinta oficiala de deficit este de 2,7% din PIB, cel mai ridicat obiectiv din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO