Eveniment

Bugetul a inchis primele trei luni cu un surplus de 610 mil. euro. Urmeaza deficitul?

04.05.2006, 00:00 12

Bugetul general consolidat al statului a incheiat primul trimestru al acestui an cu un excedent de 0,68% din PIB, in suma de circa 610 milioane de euro.

Din veniturile totale reprezentand echivalentul a 6,6 mld. euro, autoritatile au cheltuit 6 miliarde, cele mai zgarcite fiind bugetele locale, care au ramas cu un excedent de peste 1,1 mld. lei (305,5 mil. euro).

De asemenea, excedente semnificative au inregistrat bugetul de stat (472 mil. lei), fondul national de asigurari de sanatate (434,6 mil. lei), bugetul asigurarilor pentru somaj (132,3 mil. lei) si bugetul asigurarilor sociale de stat (136,3 mil. lei). Si Trezoreria statului a incheiat trimestrul I pe plus (6,3 mil.lei), ceea ce a determinat anularea licitatiilor de titluri de stat programate pana la jumatatea anului.

In schimb, cel mai mare deficit, de 34,8 mil. lei (9,6 mil. euro), a fost consemnat de executia bugetului Companiei Nationale de Autostrazi.

Cele mai mari au fost cheltuielile de personal, care au reprezentat 6,4% din PIB, urmate de cheltuielile cu asistenta sociala - 2,3% din PIB. Transferurile intre diferiti ordonatori de credite au insumat nu mai putin de 3% din PIB, indicand slaba programare initiala a alocarii resurselor bugetare.

Desi trimestrul I s-a incheiat cu un excedent, Guvernul tocmai a aprobat majorarea tintei de deficit pe anul in curs de la 0,5% la 0,9% din PIB pentru acoperirea unor cheltuieli suplimentare cu infrastructura si cofinantarea fondurilor europene. Nevoile de finantare au fost ridicate si in primele trei luni ale anului, inclusiv la nivelul comunitatilor locale, excedentele inregistrate sugerand un management slab al fondurilor disponibile. De altfel, Guvernul prevazuse si pentru 2005 majorarea deficitului bugetar, insa institutiile statutului s-au dovedit incapabile sa cheltuiasca banii alocati. Tocmai din acest motiv este discutabila problema majorarii veniturilor bugetare prin majorarea unor impozite importante, atat timp cat ordonatorii de credite nu reusesc sa cheltuiasca in mod eficient banii putini de care dispun. Ramane de vazut cum vor fi cheltuiti banii pentru ca bugetul sa treaca de la plus 0,68% din PIB la minus 0,9% din PIB in noua luni. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO