Eveniment

Bugetul public s-a mentinut pe plus si in februarie pentru ca primariile fac economii

Bugetul public s-a mentinut pe plus si in februarie pentru ca primariile fac economii

Click pentru imaginea marita

13.04.2007, 19:42 18

Excedentul bugetar de 0,12% din PIB este cel mai redus din ultimii doi ani. De fapt, in luna februarie, bugetul public a inregistrat un deficit de 0,52% din Produsul Intern Brut (PIB), care, cumulat cu excedentul de 0,64% din PIB realizat in ianuarie, a lasat bugetul public pe plus.
In pofida excedentului total, bugetul de stat a incheiat primele doua luni din 2007 pe minus, cu un sold de 2,45 mld. euro (730 de mil. euro), compensat de excedentele masive din bugetele locale (1,78 mld. euro, adica 481 mil. euro) si din bugetul de sanatate (613 mil. lei, adica 166 mil. euro).
Per total in primele doua luni, bugetul general consolidat a inregistrat venituri de 17,5 miliarde de lei (4,73 mld. euro) si cheltuieli de 17 miliarde de lei (4,6 mld. euro). Excedente au mai inregistrat si bugetul asigurarilor sociale de stat (144,2 mil. lei) si bugetul asigurarilor pentru somaj (148,4 mil. lei).
Dintre toate taxele si impozitele, cei mai multi bani la buget au fost adusi in primele doua luni de taxa pe valoarea adaugata (3,12 mld. lei), impozitul pe venit (1,98 mld. lei), impozitul pe profit (1,82 mld. lei) si accize (1,7 mld. lei).
Pe partea de cheltuieli, cele mai mari sume au fost cheltuite de la bugetul general consolidat pentru asistenta sociala (5,9 miliarde de lei) si pentru cheltuieli de personal (3,72 miliarde de lei).
Bugetul public a stat pe excedent aproape constant in ultimii doi ani, reusind sa treaca pe deficit numai in luna decembrie a fiecarui an.
Astfel, bugetul general consolidat a marcat un deficit de 0,8% din PIB abia la finalul anului 2005 si unul de 1,7% din PIB la sfarsitul lui 2006.
Anul acesta, legea bugetului aflata in vigoare prevede un deficit bugetar maxim de 2,8% din PIB.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat insa ca anul acesta cheltuielile bugetare ar putea fi majorate in urma unor rectificari bugetare, fara majorarea plafonului de deficit, in conditiile in care cresterea economica va permite. La constructia bugetului pe 2007 a fost luata in calcul o crestere economica de 6,4% si, spune ministrul economiei si finantelor, daca realizarile vor depasi aceasta estimare, bugetul va mai avea bani de cheltuit pe langa cei prevazuti in Legea bugetului.
Anul trecut, bugetul a fost rectificat de patru ori, tinta de deficit bugetar fiind majorata de la 0,5% din PIB pana la 2,5% din PIB, desi realizarea finala a Ministerului Finantelor a fost doar un deficit de 1,7% din PIB.
Pentru anul acesta, fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu, anunta maxim doua rectificari bugetare, din care niciuna in prima jumatate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO