Eveniment

Bursa de energie schioapata fara consumatorii eligibili

14.02.2006, 21:23 20

Un singur consumator eligibil a participat la licitatiile derulate pe piata centralizata a contractelor bilaterale, platforma de tranzactionare cu energie electrica lansata in decembrie 2005 si administrata de operatorul pietei de electricitate OPCOM.

"Cea mai mare dezamagire in tranzactionarea pe aceasta piata sunt consumatorii eligibili (n.r. - firmele). Cu o singura exceptie, o societate din Deva, acestia nu au participat la licitatiile derulate pe piata centralizata a contractelor bilaterale", a declarat Victor Ionescu, directorul general al OPCOM. El nu a dorit sa dezvaluie numele consumatorului eligibil.

La Deva sunt doi consumatori eligibili - un punct de lucru al producatorului de panificatie Boromir si fabrica de ciment a grupului german HeidelbergCement, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM.

Majoritatea tranzactiilor continua sa fie intermediate de furnizori.

Principalii factori care stau la baza acestui lucru sunt procedurile complicate prin care trebuie sa treaca un cumparator de energie direct de la producator. Prin intermediere, respectiv prin existenta unui furnizor, cumparatorul de energie evita confruntarea cu astfel de probleme.

"Este foarte comod pentru ei (n.r. - consumatorii eligibili) sa mearga la un furnizor care are in portofoliu mai multi clienti si deci poate face compensari intre plus si minus la consumurile reale inregistrate de acestia", a explicat directorul de furnizare al Electrica, Ion Lungu.

Producatorii care participa pe piata centralizata a contractelor bilaterale sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova.

Modul de functionare al acestei platforme de tranzactionare este asemanator unei burse de marfuri. Astfel, un producator sau un furnizor de energie care vrea sa comercializeze o cantitate de electricitate face o oferta la un pret minim si stabileste data licitatiei.

Cumparatorul castigator este desemnat prin licitatie in functie de pretul acordat, acesta ramanand confidential.

Alaturi de piata centralizata a contractelor bilaterale, OPCOM a lansat in 2005 doua noi produse: piata pentru ziua urmatoare (piata spot) si piata centralizata a certificatelor verzi.

Volumul tranzactiilor derulat pe piata spot a ajuns la un nivel de 62,3 milioane de euro in perioada 30 iulie - 31 decembrie 2005, iar numarul mediu de participanti activi este 30, maximum 38.

De exemplu, cantitatea de energie care se tranzactioneaza azi este de 11.381 MWh cu o valoare aproximativa de 0,6 milioane de euro, de circa trei ori mai mare fata de acum opt luni. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO